Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

100 ezer tonnával kevesebb zöldség termett

2015. november 10.

Mintegy 100 ezer tonnával kevesebb zöldség termett az idén tavalyhoz képest, így várhatóan mintegy 1,7 millió tonna zöldséget takarítanak be – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke hétfőn az MTI-nek. A zöldség-termelésben részt vehettek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok is.

Ledó Ferenc közölte: a szabadföldi zöldségek esetében – főként az aszályos időjárás miatt – 9-10 százalékos volt a csökkenés, míg a hajtatott zöldségek mennyisége 2-3 százalékkal emelkedett a múlt évihez képest.

A szabadföldi zöldségtermelés kiesésének döntő hányadát a csemegekukorica terméscsökkenése okozta. Csemegekukoricából 2014-ben 570 ezer tonna termett, míg az idén 470-480 ezer tonna. Egyrészt a csökkenés abból adódott, hogy a konzervüzemek kisebb mennyiségre szerződtek az orosz embargó miatt, másrészt az aszály elvitte a termés egy részét. Ez érinthetett olyan gazdálkodókat is, akik Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt géppel dolgoznak.

A többi szántóföldi zöldségnél esetében nőtt a termés. Például ipari paradicsomból az Univer mintegy 30 ezer tonnával nagyobb mennyiséget tudott feldolgozni, illetve ennek a növénynek a termését nem csökkentette jelentősebben az aszály sem. Így az idén volt olyan termelő, aki egy hektáron 100 tonna feletti mennyiséget is elért. A múlt évben az ipari paradicsom mennyisége mintegy 60-62 ezer tonna volt, szemben az idei mintegy 100 ezer tonnával.

A görögdinnyéből 200-205 ezer tonna termett, szemben a tavalyi 220 ezer tonnával. A terméskiesést ennél a növénynél az idei nyáron tapasztalható nagyon meleg időszakok okozták – mondta Ledó Ferenc. A zöldségek szállításánál, kocsizásánál is használnak traktorokat, így Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokat is.

Hozzátette: a káposztafélék esetében 3-6 százalékos területcsökkenést tapasztaltak, ami hasonló nagyságú terméskiesést eredményezett. A karfiol esetében pedig a nagy melegek olyan kedvezőtlenül befolyásolták a hozamot, hogy gyakorlatilag nem lehetett karfiolt termelni a nyáron Magyarországon. Például augusztusban – még a korszerű fajták termesztése ellenére is – karfiolból importra szorult az ország – közölte.

A gyökérzöldségek mennyisége lényegében nem változott, legfeljebb egy-két százalékkal csökkent. A szeptemberi esők jókor jöttek – jegyzete meg a FruitVeB elnöke. Kiemelte: a spárgatermelés mintegy 5000 tonna volt az idén, aminek mintegy 90 százalékát exportálják a Dél-Alföldről.

A hagymafélékről szólva közölte: vöröshagymából mintegy 60-62 ezer tonnát takarítottak be, értékesítésével pedig nem lesz gond, mivel Európában a szokásosnál kevesebb termett. Fokhagymából ugyanakkor valamivel kevesebb termett az idén, mint a múlt évben, mert ezt a növényt is lényegében öntözés nélkül termelik még Makó környékén. A fokhagymából az aszály miatt az idén mintegy 7000 tonna termett a szokásos 8500-9000 tonnával szemben.

A konzervuborka termése stagnált vagy némileg emelkedett az idén a múlt évhez képest. Megemlítette: e növény termesztése 70 százalékban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyik, és az itt működő, az önkormányzatok által létrehozott szociális szövetkezetek tevékenysége pozitívan hatott a termelésére. A konzervuborkát ugyanis mind belföldön, mind külföldön jól el lehet adni.

A hajtatott zöldségek összes termésmennyisége az idén várhatóan mintegy 400 ezer tonna lesz. A szántóföldi zöldségtermés az idén 1,26 millió tonnára rúg, míg a gomba mennyisége a múlt évi 30 ezer tonnával szemben 32 ezer tonnát tesz ki.
A hajtatott zöldségek mennyisége 2-3 százalékkal több az idén, mint tavaly, ami zömmel a paradicsomhajtatásból származik. A hajtatott paradicsomból az idén mintegy 12-16 ezer tonnával termett több, mint az előző évben, össztermése eléri a 125 ezer tonnát – fejtette ki.

Zöldségtermelőknek is teljesköűen kínál Same alkatrészt, Hürlimann alkatrészt, Fendt alkatrészt, Deutz-Fahr alkatrészt, Lamborghini alkatrészt a Lucrus Hungária Kft.