Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

1,2 milliárdos pályázat borászati eszközökre

2012. április 7.

Borászati eszközök vásárlására igénybe vehető 1,2 milliárd forintos európai uniós pályázati lehetőség nyílik meg az év második felétől – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztési államtitkára pénteken Villányban.

Az államtitkár a Magyar Bortelepülések Szövetségének pénteki közgyűlése után nyilatkozott a sajtó képviselőinek. V. Németh Zsolt az MTI kérdésére elmondta: az eszközök vásárlását segítő, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap felhasználásával nyíló pályázati kiíráson bármelyik borászat indulhat. A támogatás mértéke maximum negyven százalékos lesz, s legfeljebb 100 millió forintot lehet elnyerni a kiíráson – tette hozzá az államtitkár. V. Németh Zsolt elmondta azt is, emellett számos más pályázat segíti a szőlő- és borágazathoz kötődő vállalkozásokat; turisztikai célra például májustól lehet támogatásokat szerezni.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy hosszas társadalmi párbeszéd után nemrégiben készült el a Nemzeti Vidékstratégia, amely kiemelten foglalkozik az ágazattal. Elmondta: a stratégia, megcélozza borágazat versenyképességének növelését, a termőhelyek védelmét, a termőterületek csökkenésének megállítását, az ősi magyar, nemzetközi szinten bizonyított fajták megőrzését.

A 31 tagot számláló Magyar Bortelepülések Szövetsége legutóbb 2009 végén tartotta rendes közgyűlését. Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere, a szövetség elnöke elmondta, a szövetségben munkálkodó településvezetők feltett szándéka, hogy a szervezet fontos szerepet játsszon a magyar borturizmus, borkultúra és a településeken tevékenykedő szőlészetek, borászatok fejlődésében, fejlesztésében.

Az esemény házigazdájául szolgáló pincészet tulajdonosa, egyben a Baranya megyei közgyűlés elnöke, Tiffán Zsolt (Fidesz) megjegyezte: a jövőben mindent meg kell tenni a borvidékek fejlődéséért, ugyanis vélekedése szerint a borászat és a hozzá kapcsolódó borturizmus jelentős számban, s folyamatosan teremthet új munkahelyeket.

Forrás. MTI

Alkatrészek, javítás és karbantartás Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Lamborghini traktorokhoz