Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

1,4 milliárdnyi támogatás a méhészetnek

2013. november 18.

Évi 4,7 millió euró (1,4 milliárd forint) támogatáshoz jut a magyar méhészet az Európai Unió és a magyar kormány 50–50 százalékos forrásbiztosításával – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára vasárnap Gödöllőn, a Magyar Méhészek Nyolcadik Világtalálkozóján tartott megnyitó beszédében. Ez az összeg több mint évi 15 százalékkal haladja meg az előző ciklus forrásállományát. A Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorok alkatrészeivel foglalkozó Lucrus Hungária Kft örül, ha az Unió jelentősebb támogatást nyújt a hazai gazdáknak.

Az államtitkár a méhész szakma számára az idei év legfontosabb intézkedései között említette a 2013–2016-os időszakra szóló Magyar Méhészeti Nemzeti Program elkészítését, amelyet az Európai Bizottság jóváhagyott, valamint a hozzá kapcsolódó, széles szakmai és társadalmi körben egyeztetett és elfogadott végrehajtási rendeletet.

Czerván György tájékoztatása szerint az elmúlt ciklusokban sikeres és a legtöbb esetben túligényelt jogcímekhez a tárca több forrást rendel, és az alkalmazott kutatás támogatására is jóval több figyelmet fordít.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban elinduló új vidékfejlesztési program egyik fő területe az állattenyésztés, amelynek egyik kedvezményezettje a méhészeti ágazat lesz. Állattenyésztők és növénytermesztők számára ugyanúgy elérhetők az alkatrészek a Lucrus Hungária KFT-től, ha az ügyfél Lamborghini, Deutz-Fahr, Same vagy Hürlimann típushoz keresi.

A méhészet szempontjából talán a legjelentősebb további intézkedés az ökológiai célterületek kötelező kijelölése lesz, ami hozzájárul a természetes méhlegelő növekedéséhez – fűzte hozzá.

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Külön vonalat képviselnek az Apoidea főcsaládban, jelenleg az Anthophilák közé soroltak. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszertermelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

A háziméhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

Teljeskörű javítás és karbantartás Same, Lamborghini, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorok esetén. Alkatrészek raktárról.

Forrás: MTI, Wikipédia, www.traktor-alkatresz.hu