Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

2 milliárd forintra pályázhatnak a kertészetek

2011. június 11.

Kétmilliárd forintos kerettel nyílik meg a kertészetek korszerűsítésének pályázata, amelyen a vegyes gazdálkodást folytató, vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhetnek legfeljebb 35 millió forintot – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A támogatási kérelmeket június 15. és július 15. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MgSzH). A támogatást lehetővé tévő rendelet június 11-től hatályos.

A kertészeti ültetvények támogatása segít a hazai elöregedett gyümölcsfa-állomány megújításában, a piaci igényekhez alkalmazkodó gyümölcsültetvények telepítésében, valamint a meglévő ültetvények korszerűsítésében.

Az új szabályozás enyhíti a korábbi pályázati feltételeket, így a kistermelők könnyebben juthatnak támogatáshoz. Ezzel a mostani támogatás hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez és a vidéki lakosság helyben tartásához.

A mostani jogszabályban az egyik legfontosabb változás, hogy egy kérelemre az eddigi 100 millió forint helyett 35 millió forint vissza nem térítendő támogatás adható. Így több pályázó juthat forráshoz.

Támogatást ültetvénytelepítésre; meglévő, vagy új ültetvény technológiai fejlesztésére; öntözőrendszerek kialakítására lehet igényelni.

Annak érdekében pedig, hogy a kistermelők is igénybe vehessék a támogatást, a három célterületre külön-külön is lehet pályázatot benyújtani. A pályázatok elbírálásakor kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek azok a gazdálkodók, akik magasabb kézi munkaigényű ültetvényekkel pályáznak, ezzel is segítve a foglalkoztatás növelését.

A szakmaközi szervezetekkel egyeztetve azoknál a gyümölcsöknél, amelyeknél nem áll rendelkezésre vírusmentes szaporítóanyag, a jogszabály lehetőséget nyújt egyéb, jó minőségű szaporítóanyag alkalmazására is – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI