Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

2 milliárdos támogatás a cukorrépa-termesztőknek

2011. június 2.

A kormány 1,98 milliárd forintot biztosít a cukorrépa-termesztők támogatására a költségvetésből – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A cukorrépa termelő gazdák 2.617 forint támogatást kapnak minden tonna előállított termény után – derül ki a közleményből.

A termelők július 1. és 31. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A cukorrépa-termelők idei nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendelet május 30-tól hatályos.

Az VM szerint a támogatás célja, hogy továbbra is legyen Magyarországon cukorrépa-termelés, és ne kelljen bezárni az egyetlen működő cukorgyárat. Az országnak ugyanis szüksége van a kaposvári cukorgyár évi 105.000 tonnás termelésére, még akkor is, ha ez csak a hazai felhasználás harmadára elég.

A közlemény emlékeztet: az EU cukorreformja miatt hatmillió tonnával csökkent a közösségen belül termelt cukor mennyisége. A hazai cukorszükséglet éves szinten 330.000 tonna, melynek több mint kétharmada import.

Az unió szerkezetátalakítási támogatással ösztönözte a tagországokat a termelés megszüntetésére és a lemondásra a kvótákról. A magyar cukorkvóta-visszaadás mértéke több mint 75 százalékos volt (az eredeti mennység 401.824 tonna). Ennek oka többek között az – a közlemény szerint -, hogy az EU Bizottság 2006-ban jelentősen megemelte a cukorgyáraknak termelő gazdák kártalanításának mértékét.

Az Európai Unió, érzékelve a cukorpiaci nehézségeket, támogatással ösztönzi a cukorrépa termelést – de csak az egységes mezőgazdasági támogatást (SPS) alkalmazó régi tagállamoknál. Magyarország területalapú támogatást (SAPS) kap, ezért nem adhat ilyet.

A magyar kormány a szűkös anyagi feltételek ellenére is a nemzeti költségvetéséből finanszírozza a hazai cukorrépa termelőknek megsegítését – tartalmazza a VM közleménye.

Forrás: MTI