Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

2,8 millió hektoliter újbor kerülhet idén a pincékbe

2015. szeptember 9.

A tavalyinál 10 százalékkal több, mintegy 2,8 millió hektoliter újbor kerülhet a pincékbe idén – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke az MTI érdeklődésére. A szüretek alkalmával Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktorok is dolgozni fognak.

Tornai Tamás közölte: a szüret augusztus elején kezdődött az országban, a Csabagyöngye szedésével, és várhatóan október közepén, végén fejeződik majd be Tokajban. A szőlősgazdák mintegy 420 ezer tonna szőlőt takarítanak be a tőkékről, 59 ezer hektáron.

A szőlő ára a várakozások szerint mintegy 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál. A szőlő átlagára országosan, az előrejelzések szerint kilónként nettó (kompenzációs felár nélkül) 100 forint körül alakul.

Már látszik, hogy a különböző szőlőfajták között nagy a szórás, amelyet még a termőhely szerinti eltérések is fokoznak. Információk szerint a cserszegi fűszeres kilogrammjáért 80-95 forintot adnak a felvásárlók, míg az Irsai Olivér kilóját 120-160 forintért vették. Egyes korai érésű fajták ára – alacsony szintről ugyan -, de már elindult felfelé. A beszállítások során, a vontatásnál is szükség lesz a traktorokra, így Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Same gépekre is

Tornai Tamás közölte: az idei szüret nyomán “igen szép”, gazdag belső értékű, magas cukor tartalmú és a savak összhangját mutató újborokat készíthetnek a borászok. Így a szakemberek szerint az idén az utóbbi évek legígéretesebb szürete folyik a szőlőültetvényeken az országban.

A szőlő a szőlőfélék családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el és levelük általában tenyeresen összetett. Magyarország területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt, a honfoglaló magyarok az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg és tápanyagban gazdag a talaj. Művelését segítheti a gépesítés, így fontos szerepet kaphatnak a traktorok, Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr és Fendt márkák gépei is.