Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatás az EU-tól

2015. szeptember 16.

Magyarország 2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatást kap az Európai Uniótól válságkezelésre – nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter telefonon az MTI-nek a döntést követően.
Fazekas Sándor szerint ez komoly segítség a tejtermelők és sertéságazat számára. Nem számít, hogy a támogatott gazda Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel dolgozik e.

Emlékeztetett arra, hogy az unió 500 millió eurós (157 milliárd forint) támogatási csomagot különített el, ebből 420 millió eurót az adott tagországok kapták “nemzeti boríték” formában, a tejtermelésben mutatkozó árcsökkenés, az orosz embargó, valamint az aszály okozta károkra is figyelemmel.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatása abszolút értékben és arányaiban nőtt, hiszen most 2,9 milliárd forintot kapott, míg 2009-ben hasonló helyzetben 1 milliárd forintot.

A szakminiszter elmondta azt is, hogy a közvetlen támogatásoknál az idén ősszel kifizethető előleg mértékét sikerült 50 százalékról 70 százalékra emelni. Ennek a hírnek bizonyára örülnek azok a gazdák is akik Lamborghini traktorral, Hürlimann, Fendt, Same vagy Deutz-Fahr géppel tevékenykednek.

A miniszter szerint mindez gyors és hatékony segítség. Ennek felhasználása többletforrást jelent a mezőgazdaság részére. Az ülésen döntöttek arról is, hogy 80 millió euró (25 milliárd forint) keret áll rendelkezésre a sajt, a sertéshús és a sovány tejpor magántárolásának támogatására, amit szintén felosztanak a tagországok között – mondta Fazekas Sándor.

Tudta?

A túró a lefölözött aludttej lassú melegítése után kicsapódó kazein. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható.

A sajt lehet oltós alvasztású, ekkor tejből készül a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással és rövidebb-hosszabb idejű érleléssel; de a sajt lehet vegyes vagy savas alvasztású is, ez esetben pedig tejből, íróból, vagy sajtsavóból, esetleg ezek keverékéből készül többnyire hosszú idejű mikrobiológiai alvasztással, és vagy frissen, vagy rövid érlelés után fogyasztható[2]

A vaj a tejföltől elválasztott tejzsír. Szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

Az író a vajgyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, tejhez hasonló színű folyadék. Kereskedelemben általában nem kapható.

A tejsavó a túrókészítés mellékterméke, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű, de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék.

Az ordát főleg Erdélyben készítik. Édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz. Esetleg különböző fűszereket (főleg kaprot) adnak hozzá.

Tejtermelők számára is Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alaktrész egy helyen a Lucrus Hungária Kft-nél. Same javítás, Deutz-Fahr javítás, Lamborghini javítás teljeskörűen.