Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

3 milliárd a veszélyeztetett növények megőrzésére

2011. június 22.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) július 15-től mintegy 3 milliárd forint támogatásra lehet pályázni ritka és veszélyeztetett növények és mikroorganizmusok genetikai állományának megőrzésére – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel kedden.

A tárca közleménye szerint a forrást a génmegőrzéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek a ritka vagy veszélyeztetett növényfajták felkutatására, gyűjtésére, a begyűjtött növények szaporítására használhatják fel. Mikroorganizmusok esetében a mikroszervezetek és genetikai tulajdonságaik megtartásához kérhetnek hozzájárulást a pályázók – olvasható a közleményben.

A vidékfejlesztési tárca közleménye kitér arra, hogy a programban való részvétel önkéntes, de a rendeletben rögzített kötelezettségeket öt évig kell vállalni, ez biztosítja, hogy az intézkedés eredményes legyen.

A közlemény utal arra, hogy az a kérelmező jogosult támogatásra, aki a VM által kijelölt, a nemzeti genetikai erőforrás gyűjtemény részének tekintett növényeket és mikroorganizmusokat a teljes támogatási időszak alatt fenntartja, emellett a Nemzeti Génbanknál nyilvántartási számmal rendelkezik, illetve a rendeletben felsorolt növényfajoknak és -fajtáknak, valamint a mezőgazdaságban jelen lévő mikroorganizmusoknak a Nemzeti Génbank Adatbázisban regisztrált tételeiből legalább 50 darabbal rendelkezik.

A dokumentum kitér arra, hogy a támogatási kérelem beadásának adminisztratív követelményeiről a közeljövőben megjelenő, az MVH honlapon (www.mvh.gov.hu) közzétett közlemény nyújt felvilágosítást. A tételek regisztrációja a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK) történik, az ehhez szükséges elektronikus adatlap, és a regisztrációval kapcsolatos egyéb információ az agrobotanika@agrobot.rcat.hu e-mail címről igényelhető.

A regisztráció előtt a kérelmezőnek rendelkeznie kell MVH regisztrációs számmal, ezzel kapcsolatban szintén az MVH honlapján található tájékoztatás. A rendelet 2011. június 13-tól hatályos – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI