Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

30 milliárdra nő a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása

2014. február 25.

Az eddigi 70 millió euróról 100 millió euróra (mintegy 30 milliárd forintra) emelkedik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatására rendelkezésre álló támogatás összege – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel hétfőn.

A támogatási keretet a minisztérium az igényekhez mérten tervezte, a forrást minden szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodó (Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt géppel dolgozók is) igényelheti, aki az elmúlt 10 évben erre a jogcímre még nem vett fel támogatást.

A VM tájékoztatása szerint a gazdálkodók az idén november 1. és november 30. között egyéni terveik benyújtásával igényelhetik a támogatást.

Közölték: a rendelet módosítása egyrészt 100 millió euróra emeli a támogatás keretösszegét, másrészt könnyebbé teszi az ültetvény telepítéséhez szükséges telepítési jogok megvásárlását, felhasználását. Ezzel tovább folytatódhat a szőlőtelepítések több éve tartó növekedése.

A vidékfejlesztési tárca évek óta jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a telepítések száma a kivágások számát meghaladja. A trendforduló évekkel ezelőtt már megtörtént, azóta a kedvező folyamat tovább folytatódik. A rendeletmódosítás ezt a kedvező folyamatot erősíti tovább – áll a VM közleményében.

A rendeletmódosítás hatályba lépése előtt a kivágott ültetvénynél csak jobb területre lehetett támogatással szőlőt telepíteni. A nagyarányú telepítéseknek köszönhetően ez a feltétel jelenleg már indokolatlan – olvasható a közleményben.

Ez vonatkozik azokra a gazdákra is, akik Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Fendt gépekkel művelik területeiket.

A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Hazánk területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.

Növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodóknak is kínál traktor alkatrészeket a Lucrus Hungária Kft. Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Lamborghini gépekhez gyári alkatrészek raktárról. Traktorjavítás országosan.