Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

35,3 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

2011. augusztus 16.

Éves összehasonlításban 35,3 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak júniusban, – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal a kedden közzétett gyorsjelentésében. A második negyedévben folyamatosan lassult az agrár infláció, miután márciusban 48,2 százalékon tetőzött a mezőgazdasági termelői árak tavaly júliusban megindult töretlen és egyre gyorsuló  emelkedése

Az év első felében a mezőgazdasági termelői árak 41,4 százalékkal nőttek a múlt év első feléhez viszonyítva. Ugyanakkor a termelés költségei 15,5 százalékkal voltak magasabbak a 2010 első félévinél. Az agrártermelés jövedelmezősége az év első felében 22,4 százalék volt, amit a mezőgazdasági termelői árindex és a ráfordítási árindex hányadosa, az agrárolló mutat.

Júniusban a növényi termékek ára 46,7 százalék volt magasabb mint tavaly júniusban, míg az élő állatok és állati termékek termelői ára júniusban 15,0 százalékkal nőtt.

A növényi termékek közül a gabona termelői ára 80,8 százalékkal nőtt, bár – mint a KSH hozzátette – a búza és a kukorica betakarítása még nem kezdődött meg, ezért kis mennyiséget értékesítettek, magasabb áron, mint az előző hónapban. Az árpaértékesítés mennyisége a betakarítás következtében megugrott, így ára a tavaly decemberi értékre mérséklődött.

Az ipari növényeké 18,9 százalékkal, a gyümölcsöké 27,9 nőtt, míg a friss zöldségeké 13,7 százalékkal és a burgonyáé 8,0 százalékkal csökkent az előző év júniusához képest.

Az élőállatok termelői ára júniusban 14,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, amikor éves összehasonlításban a termelői árak 6,4 százalékkal csökkentek. A legnagyobb arányban a vágómarha ára emelkedett, 52,9 százalékkal, ami az idén a legmagasabb növekedési arány.

Jelentősen emelkedett a baromfi termelői ára is, 20,9 százalékkal a tej termelői ára szintén júniusban emelkedett az idén a legnagyobb mértékben, 24,3 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál

A KSH a második negyedév agrárköltségeit részletezi a gyorsjelentésben. Eszerint ebben az időszakban  az agrártermelés ráfordításai 15,1 százalékkal nőttek 2010 április-júniushoz képest, szemben az első negyedévi felülvizsgált 16 százalékos emelkedéssel.  Az agrárolló 2011 második negyedévében 117,5 százalék volt, azaz a termelők  jövedelmezősége átlagosan 17,5 százalékot ért el.

A folyó termelés költségei 17,5 százalékkal emelkedtek a második negyedévben, míg az első negyedévben – a felülvizsgált adatok szerint – 18,2 százalékkal voltak magasabbak a 2010 első negyedévinél. A termelés költségein belül a második negyedévben a legnagyobb arányban 40,9 százalékkal a takarmány ára nőtt, nagyobb ütemben az első negyedévi 38,2 százaléknál. Jelentősen nőtt a műtrágya ára, a második negyedévben 26,2 százalékkal volt magasabb a bázisnál. Az év első negyedévében 34,6 százalékkal emelkedett a műtrágya ára.

A mezőgazdaságban a beruházások költség szintje  2011 második negyedévében 2,7 százalékkal estek vissza, míg az első negyedévben lényegében stagnálást mutatott a 0,1 százalékos emelkedés.

A fogyasztói árindex számításánál az agrártermékek súlya a kosárban 23,307 százalék. Júniusban éves összevetésben az élelmiszerek fogyasztói árszintje 6,7 százalékkal, a legfrissebb inflációs adat, a júliusi szerint pedig 5,4 százalékkal emelkedett, miközben az éves infláció júniusban 3,5 százalék, júliusban pedig 3,1 százalék volt.

Forrás: MTI

Alkatrészek gyári forrásból, Same, Lamborghini, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorokhoz a Lucrus Bt-től, amely a gépek teljeskörű javítását is vállalja.