Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

380 milliárd vízgazdálkodásra és az öntözés fejlesztésére

2015. április 14.

A mostani uniós költségvetési időszak végéig, 2020-ig 380 milliárd forint jut a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözés fejlesztésére – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága az MTI-vel. Ez a pénz segítséget nyújthat Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Same traktorok tulajdonosainak is.

A tájékoztatás kiemeli: a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében van szükség a mezőgazdasági vízgazdálkodás támogatására és az ágazat szereplőinek aktív együttműködésére. Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a mezőgazdasági vízgazdálkodás tekintetében a Vidékfejlesztési Program (VP) célja olyan beruházások támogatása, amelyek egyaránt segítik az öntözött területek növelését, a víztakarékosságot, az energiahatékonyságot, a meliorációt és a vízvisszatartást. Ilyen program részesei lehetnek olyan gazdák is, akik munkájuk során használnak Same traktort, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt gépeket.

A támogatható műveletek sorában profitnövekedést előirányzó és nem termelő beruházások is megtalálhatók. A VP-ben mintegy 53 milliárd forint áll rendelkezésre e célra, amelyre – öntözésfejlesztési igényeiknek megfelelően – a mezőgazdasági szereplők pályázhatnak majd.

Az Agrár-Környezetgazdálkodási Programban (AKG) önkéntes alapon résztvevő gazdálkodók is részesülhetnek vízgazdálkodási célú kifizetésekben. Ehhez a felszíni és felszín alatti vizek védelme érdekében az ötéves fenntartási időszak alatt bizonyos többlettevékenységet kell vállalniuk, mint például a környezetbarát tápanyag-gazdálkodás vagy a vízbázisok védelme.

Kis Miklós Zsolt úgy értékelte: az agrárágazat szereplői közötti együttműködés fontosságára és az innovációs készségek támogatására kell helyezni a hangsúlyt. A cél az olyan összehangolt, tájgazdálkodási célú mintaprojektek ösztönzése és bővítése térségi szinten, mint a Vásárhelyi Terv, az Ős-Dráva Program, valamint a Duna-Tisza közi homokhátság állapotának javítása. Az akcióban fontos szerepe van a gazdálkodóknak is, akár Deutz-Fahr, akár Lamborghini, Hürlimann, Same vagy Fendt géppel dolgoznak.

A VP mellett a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) is megalapozza a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást és a természeti katasztrófák kockázatának csökkentését, így a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó fejlesztéseket. 2020-ig ezen célokra 324 milliárd forint fordítható.

Ebből az állami és az önkormányzati árvízvédelmi művek fejlesztésére a támogatások több mint 50 százaléka jut, de a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodáshoz szükséges feltételek javítására is 88 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány a jövőben kiemelten kívánja támogatni a klímaváltozáshoz alkalmazkodó beruházásokat, hiszen a hazai agrárium versenyképességét nagyban meghatározza az öntözhető területek nagysága. Az öntözés fejlesztésére több akcióterv is készül – tartalmazza a közlemény.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alaktrész egy helyen. A Lucrus Kungária Kft-nél minden egy helyen.