Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

4 milliárd a tejtermelők támogatására

2015. szeptember 18.

Minden idők legmagasabb tejtermelői támogatását osztja ki a kormány idén. Csaknem négymilliárd forint támogatást kapnak a tejtermelők az idén, a rendkívüli, 2,9 milliárd forintos európai uniós agrártámogatás mellett a kormány korábbi uniós támogatásból még több mint egymilliárd forintot juttat az ágazatnak – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. A pénzből juthat a Same, a Lamborghini, a Hürlimann, a Fendt és a Deutz-fahr tulajdonosok is.

Emlékeztetett: Magyarország az európai tejtermelésben betöltött szerepénél jóval nagyobb, 2,9 milliárd forintos támogatást kap az EU-tól, amit a tejtermelők és a sertéstermelők között oszthat meg.

A kormány úgy döntött, hogy mivel a sertéstermelőknek jövő év január elsejétől áfacsökkentést vezetnek be, valamint idén 8,5 milliárd forintos új támogatáscsomag indult, ezért a rendkívüli uniós támogatást a tejtermelők kapják. Közöttük lehetnek olyanok, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Fendt géppel dolgoznak.

“Itt jobban fáj most jelen pillanatban” – fogalmazott, hozzátéve: összességében ez nem akkora összeg, amit szét lehetne osztani minden magyar állattartó között, mert akkor nem lenne észlelhető senki számára.

A támogatást a brüsszeli döntéseket követően az év végén, vagy legkésőbb jövő év januárban kapják meg a magyar tejtermelők – közölte.

Kitért arra, hogy az elmúlt évben az európai tejpiacon komoly áresés történt, ami Magyarországon sok ezer termelőt, családot érint. Magyarországon egy év alatt 24-28 százalékkal estek a termelői árak, így a legtöbb tejtermelő alacsonyabb árat kap a megtermelt tejért, mint amennyiért előállítja. Ez tartósan nem fenntartható, beavatkozást igényel, ez így van az összes európai tejtermelő országban – húzta alá. Ezekben az országokban is sokfelé használnak Lamborghini traktorokat, de Same, Fendt, Deutz-Fahr és Hürlimann gépek is feltűnnek.

Az okok között Feldman Zsolt a túltermelést emelte ki, mivel megszűntek az eddigi termelést korlátozó kvóták, valamint az európai tejszektornak óriási kiesést jelentő orosz embargót és az ázsiai-kínai felvásárlás visszaesését említette.

Tudta?

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

Traktoralkatrészek teljeskörűen Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz. Same javítás, Hürlimann javítás, Lamborghini javítás, Deutz-Fahr javítás egy helyen.