Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A gazdáknak társulniuk kell az öntözéshez

2014. március 31.

Az eredményes öntözés érdekében társulniuk és egyeztetniük kell egymással a gazdálkodóknak – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban tartott gazdafórumon, pénteken. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-fahr tulajdonosoknak is össze kell fogniuk.

A Belügyminisztérium pénteken közölte, hogy a kormány döntése értelmében a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítják az öntözésre használt vizet. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására, ami magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását.

Jakab István a balkányi fórumon úgy fogalmazott, mivel “a víz nem áll meg a mezsgyehatárnál”, ezért a mezőgazdasági vízfelhasználók részére az öntözésre ingyenesen biztosított vizet jól, egymással egyeztetve kell felhasználni.

Elmondta: a Belügyminisztérium döntése lehetővé teszi, hogy Magyarország teljes vízkormányzása kialakuljon a következő években, ennek megvalósításához pedig a következő uniós költségvetési ciklus forrásait is fel lehet majd használni. A döntés értelmében a vízért a magyar gazdának nem kell fizetni, ennek célja pedig az, hogy lehetőleg minél nagyobb tömegű árut tudjanak előállítani – fogalmazott Jakab István.

A Belügyminisztérium közleménye szerint 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése kerül át a vízügyi igazgatóságokhoz, de Jakab István szerint a rendszert az egész országra ki fogják terjeszteni. Ezzel sok-sok gazda, köztük Lamborghini, Same, Deutz, Fendt tulajdonsok is kihasználhatják az előnyöket.

A mintegy kétszáz érdeklődő előtt megtartott fórumon Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőbeli támogatásáról adott tájékoztatást. Elmondta: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban 12,3 milliárd euró áll rendelkezésre az agráriumban, ez 1,9 milliárd euróval több, mint 2007-2013 között – ismertette Budai Gyula.

Az államtitkár hozzátette, hogy a teljes összegből 8,7 milliárd euró a közvetlen támogatások kifizetésére, a maradék 3,5 milliárd euró pedig vidékfejlesztési célokra használható fel.

Budai Gyula közlése szerint a kertészet, a zöldség-gyümölcs ágazat, valamint a baromfi és a sertéságazat lesz előnyben a honi mezőgazdasági ágazatok közül, amelyekkel közel százezer új munkahelyet tudnak létrehozni. A támogatásból juthat Lamborghini, Deutz-Fahr, Same, Fendt tulajdonosoknak is.

Az öntözés a talaj nedvességtartalmának mesterséges úton történő szabályzását, pótlását jelenti. Az öntözést általában száraz területeken, a mezőgazdasági termékek növekedésének előmozdítására, valamint a csapadékszegény időszakokban alkalmazzák. Az öntözést igen gyakran a vízelvezetéssel együtt kezelik, mely a felszíni vagy a felszín alatti vizek természetes vagy mesterséges elvezetését jelenti.

Forrás: MTI, wikipédia. traktor-alkatresz.hu

Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Deutz alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Vállalkozásunk országosan végzi Same, Deutz, Lamborghini traktorok javítását.