Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A juhtartókat is érintik a megemelt és előrehozott támogatások

2012. szeptember 19.

A juhtartókat is érintik a kormány által bejelentett megemelt és előrehozott támogatások, amelyek nagy segítséget jelentenek az állattartóknak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel annak kapcsán, hogy Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár bemutató mintateleppé avatta a városlődi Rúder majort.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség “Bemutató mintatelep díját” azok a juhtartó gazdaságok kaphatják, amelyek példamutató és eredményes tevékenységükkel költségtakarékos technológiák alkalmazása mellett vállalják, hogy telepük bemutatásával segítenek más gazdálkodóknak.

A VM közleményében idézi Czerván Györgyöt, aki kiemelte: az európai és a világpiacon megfigyelhető a juhok iránti keresletnövekedés, ez kedvezően érintheti a hazai juhtartó gazdaságokat. Szólt arról is, hogy az európai uniós Közös Agrárpolitika 2014 utáni időszakában is megmaradnak a juhágazatot érintő, termeléshez kötött támogatások. Ezzel együtt a nemzeti agrárpolitika 2014 után is prioritásként kezeli az állattenyésztési ágazat támogatását – fűzte hozzá.

A jelenleg mintegy 1,2 milliós juhállomány 85 százalékát egyéni gazdaságokban tartják nyilván, a magyar állattartók közel 900 ezer anyajuhot tartanak.

Czerván György a közleményben hangsúlyozta: a VM jelentősen megemelte az állattenyésztési ágazatok nemzeti forrásait. Az idén 1,6 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a gazdálkodók az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatásokból: a 2012-ben tervezett 6,5 milliárd forintos keretet a kormány 8,1 milliárdra emeli. További segítség, hogy az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására is 400 millió forinttal több forráshoz jutnak a gazdák.

Az állattartókat érintő további intézkedések közül Czerván György kiemelte: az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, amelynek köszönhetően a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására a juh- és húsmarhatartók évi csaknem 13 milliárd forinthoz juthatnak.

Forrás: MTI

Állattartónak és növénytermesztőknek egyaránt kínálunk alkatrészeket Same, Hürlimann, Deutz-Fahr, Lamborghini és Fendt traktorok vonatkozásában. A gépek átfogó javítását is végezzük.