Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A lízingcégek is bekapcsolódhatnak a mezőgazdasági finanszírozásába

2015. november 6.

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban évi 628 milliárd forint jut a mezőgazdaság támogatására, ennek 80 százaléka a beruházásokra, amelyek finanszírozásába a lízingcégek is bekapcsolódhatnak – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége éves konferenciáján. Nem elképzelhetetlen, hogy mezőgazdasági vontatók, Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Fendt gépek lízingelésére is sor kerülhet.

A beruházások támogatásánál előnyt élveznek a kis- és középvállalkozások (kkv), a támogatás átlagos intenzitása 50 százalék, de Pest megyében a beruházások 40 százalékára jár csak támogatás – tette hozzá az államtitkár.

A beruházási támogatásokra szóló pályázatokat a következő hónapokban kiírják, a jövő év közepéig valamennyi megjelenik. Ezek 24 hónapig lesznek nyitva, feltéve, hogy nem fogy el korábban az erre szánt pénz – jegyezte meg.

Az államtitkár példaként kiemelte, hogy a piaci agrárbiztosítások 65 százalékára jár majd támogatás. Az állattenyésztési beruházásokra 75 milliárd forint jut. A kertészek is hasonló nagyságrendű támogatásokra pályázhatnak, amelyből 10 milliárd forint a gépbeszerzés összege. Ez remélhetőleg vonatkozik majd Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, illetve Lamborghini gépekre is.

Az állattenyésztés és a kertészet azért kiemelt ágazat, mivel ott a beruházások után is szükség lesz kézi munkára, vagyis a fejlesztések nem veszélyeztetik a munkahelyeket – jelezte az államtitkár.

Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója tájékoztatása szerint a hitelezésből 4,3 százalékkal részesednek a lízingcégek. Ez koncentrált piac, 14 pénzügyi vállalkozás adja a forgalom 80 százalékát – ismertette.

Az említett gépekhez alkatrészre is lehet később szükség, amelyben a Lucrus Hungária Kft tud segíteni. Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél.

Tudta?

Mint a wikipédia rámutat a lízing egy polgári jogi, eszköz alapú finanszírozási szerződésfajta. Olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a lízingbeadó és a lízingbevevő meghatározott időre köt egymással szerződést egy vagy több lízingtárgy használatára. A lízingbeadó vállalja, hogy a szóban forgó eszközt, azaz a lízingtárgyat megvásárolja, és a lízingbevevő részére átengedi annak használati jogát.

Cserébe a lízingbevevő köteles lízingdíjat fizetni, amely a vételár kamatokkal növelt értékének adott naptári időszakra eső része (hónap, év… stb.). A lízingszerződés lejártakor a lízingtárgy automatikusan, vagy maradványérték megfizetése ellenében a lízingbe vevő tulajdonába kerülhet, attól függően, hogy hogyan állapodtak meg a lízingszerződés megkötésekor. A lízing jellemzően több kiegészítő szolgáltatást is magában foglalhat, például: biztosítási, vagy vámügyintézés, szállítás… stb.

Forrás: MTI