Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A magyar vetőmag nemzeti kincs

2011. december 8.

A tárca sajtókampányt indít a nemzetközileg is elismert magyar vetőmag népszerűsítésére – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Kiskunhalason.

Fazekas Sándor a Kiskun Kereskedelmi és Nemesítő Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a vetőmag előállítás jelenleg a gazdaság legsikeresebb ágazata Magyarországon, melyet a világ exportőrei között a 9., míg az Európai Unióban a 3. helyre rangsorolnak.

A magyar vetőmag azonban nem csupán egy nemzetközileg elismert árucikke, de egyúttal nemzeti kincse Magyarországnak, amelynek népszerűsítését a szakminisztérium a most induló sajtókampánnyal is igyekszik elősegíteni – fogalmazott.

Az akció időszerűségére utalva jelezte: az üzemi méretekben gazdálkodók és a kiskert tulajdonosok az évnek ebben az időszakában döntenek arról, hogy mit vessenek, illetve milyen vetőmagot vásároljanak.

A politikus kitért arra is, hogy Magyarországon jelenleg 130 ezer hektáron termelnek vetőmagot, ám korábban dupla ekkora területen is folyt ez a munka. Így ebben az ágazatban ma még nagy a növekedési potenciál. Emellett a vetőmagtermelés hozzáadott értéke az átlagos mezőgazdasági termelésnél magasabb és több kézimunkát, nagyobb felkészülést is igényel annál. Ezért a vidéki foglalkoztatásban, az agráriumban, és a gazdasági növekedésben is komoly távlatokat jelent. A magyar tudományos, kutatási és oktatási háttér pedig segíti az ágazat tovább erősödését és versenyképességének megőrzését.

Az elmúlt időszakban a kiváló minőségű, új fajták mellett a hagyományos magyar vetőmagok is felértékelődőben vannak – emelte ki Fazekas Sándor jelezve, hogy a tárca olyan rendeleteken dolgozik, amelyek ez utóbbiakat hozzák helyzetbe. A zöldség táj-, valamint házikerti fajták elismerési és a vetőmag minősítési eljárást már egyszerűsítették, az őshonos gyümölcsfajtákról szóló szabály előkészítése pedig jelenleg is tart.

Ez utóbbi szerint termeszthetővé és forgalmazhatóvá válnak a hazai őshonos gyümölcs tájfajták, melyek egyszerűsített eljárással kerülhetnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

Rádi Feríz, a kampánynyitónak otthont adó Kiskun Kereskedelmi és Nemesítő Kft. ügyvezető igazgatója az 1965-ben alapított kiskunhalasi családi vállalkozásról szólva aláhúzta: cégük jelenleg a legnagyobb magyar tulajdonú vetőmag nemesítő és termelő vállalkozás hazánkban. Évente mintegy 1000 tonna terméket – zömmel hibridkukoricát – állítanak elő és értékesítenek itthon, illetve Romániától Franciaországon át Szudánig számos külföldi országban. Tavalyi árbevételük nettó 450 millió forint volt.

Forrás: MTI

Same, Hürlimann és más nyugati traktormárkák teljeskörű alkatrészellátása és javítása országszerte. www.lucurs.hu