Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A mezőgazdaság a magyar GDP 3,1 százalékát adta tavaly

2013. január 24.

A magyar mezőgazdaság 2011-ben még rekordbevételt produkált, ami a GDP 4,6 százalékát biztosította, ám 2012-re ez az arány a korábbi mértékre, 3,1 százalékra csökkent – jelentette ki Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet vezetője szerdán Egerben a XIV. Észak-magyarországi Borászati Konferencián.

Kapronczai István hangsúlyozta: a mezőgazdaság ugyan csupán a nemzeti össztermék 3-4 százalékát állítja elő, ám a ráépülő szektorokkal együtt 800 ezer ember megélhetését biztosítja, ezért stratégiai ágazat.

Ebben a helyzetben szerencsésebb agrárbizniszről beszélni, ugyanis az élelmiszeriparral, a mezőgazdasági-vegyiparral és kereskedelemmel együtt az ágazat már a GDP 11-12 százalékát jelenti – tette hozzá.

Kifejtette: az élelmiszergazdaság az elmúlt évtizedekben világszerte stratégiai ágazattá vált. Ezt az is mutatja, hogy az ezredforduló óta ugrásszerűen megnőtt az élelmiszerek ára. Ezzel párhuzamosan, mintegy 40 százalékkal nőtt a világ élelmiszertermelése. A magyar agrárágazat teljesítménye viszont 20 százalékkal csökkent – emelte ki.

Úgy vélekedett, a magyar mezőgazdaság fejlődésének feltétele, hogy megtalálják a termelők a piaci réseket, hiszen Magyarország a világ agrárexportjának csupán 0,8 százalékát adja, így nem tud ármeghatározó mennyiséget termelni.

Közlése szerint a szőlő-bor ágazat ugyancsak visszaesett az elmúlt két évtizedben, miközben stagnált a világ bortermelése. Jelenleg az 1989-es szint mintegy 60 százalékát produkálja az ágazat.

A világ borexportjából a korábbi 1,6 százalékkal szemben, mindössze 0,3 százalékkal részesedik a magyar borágazat, és ez odavezetett, hogy mára nettó borimportőrré vált Magyarország – mondta Kapronczai István.

A tanácskozáson a Bükki, az Egri, a Mátrai és a Tokaji borvidék termelőit érintő növényvédelmi és gazdálkodási szakkérdésekkel foglalkoznak.

Forrás: MTI

Alkatrészt keres, javíttatná traktorját? Lambroghini, Same, Deutz-Fahr, Hülrimann márkák esetében a Lucrus Hungária Kft. a megoldás!