Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A mezőgazdaságban a második fél évtől alkalmazzák a fordított adózást

2012. július 2.

Az áfatörvény módosításába foglalt fordított adózást a mezőgazdaságban a második fél évtől kell alkalmazni. Július 1-jével az Agrármarketing Centrum által végzett feladatokat átveszi a Magyar Turizmus Zrt.

A mezőgazdasági áfacsalások visszaszorítása érdekében július 1-jétől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A fordított adózás azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen
értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, a forgalmi adót pedig a vevő fizeti be.

A változtatások kétéves átmeneti időszakra lépnek hatályba. A becslések szerint a fordított áfa alkalmazása évente mintegy 10-15 milliárd forinttal növeli a költségvetés áfabevételeit.

A fordított adózást a mezőgazdasági szektorra kiterjesztő törvény úgy rendelkezik, hogy a fordított áfafizetést azokra az ügyletekre kell először alkalmazni, amelyek teljesítési időpontja július 1-jére, illetve azon túli időpontra esik.

A közösségi agrármarketing és bormarketing feladatokat – az Agrármarketing Centrum jogutódaként – a Magyar Turizmus Zrt. látja el július 1-jétől. A Magyar Turizmus Zrt. támogatások nyújtására is jogosult. Ezt a szabályt egy május végi kormányrendelet tartalmazza.

A második fél év első napjától megtartott kutya-, macska- tenyészállat-kiállítás és -árverés megrendezéséhez az elismert tenyésztő szervezet, illetve egyesület hozzájárulása, továbbá a tenyésztési hatóság felügyelete szükséges. A szabályt a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényhez illesztette hozzá a jogalkotó.

Forrás: MTI

Fendt, Lamborghini, Same, Deutz és Hürlimann gépekhez teljeskörű alkatrészellátás.