Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A minisztérium kifizeti az elkülönített cukortámogatást

2012. október 12.

Saját költségvetéséből kifizeti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt a 240 millió forintos elkülönített cukortámogatást, amelyet az előző kormány 2006-ban nem biztosított 300 magyar gazdának – tájékoztatta a szaktárca pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a termelők 2006-ban elestek az elkülönített cukortámogatástól, ugyanis a hazai jogszabályok nem tették lehetővé az uniós forráshoz való hozzájutást.

A cukorrépa-termelők az Európai Unió Bíróságához fordultak. A testület 2009-ben az eredeti nemzeti szabályozást az európai uniós szabályozással ellentétesnek ítélte meg – emlékeztet a VM.

Ez év októberétől a kormány kifizeti az érintett gazdálkodóknak a 240 millió forintos támogatást, amelyhez a jogszabályi környezet megteremtését az EU Bíróság döntését követően sem biztosította az előző kormány. Több mint 300 gazda kaphatja meg az évek óta elmaradt támogatását – hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

A VM arra is emlékeztet, hogy Magyarországon a rendszerváltozás idején még 12 cukorgyár működött. A privatizáció során az üzemek külföldi tulajdonba kerültek, majd az EU 2006-os reformjával visszaszorította a cukorgyárak termelését. Mára mindössze egy, külföldi tulajdonban lévő cég működik Kaposváron, ahol csupán a hazai cukorszükséglet harmadát állítják elő.

A közlemény szerint a szocialista kormányok idején az uniós csatlakozáskor kiharcolt 402 ezer tonnás magyar cukorkvóta 75 százalékát visszaadta az ország Brüsszelnek. Az évi cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli, így az ország importra szorul.

Forrás: MTI

Számos probléma akad még a mezőgazdaságban, néhányra azonban a Lucrus Hungária Kft tudja a választ. Ha Önnek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr gépe van és elromlott, mi megjavítjuk. Teljeskörű alkatrészellátás, javítás és karbantartás.