Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A MOSZ gabona-választmánya szerint közepes búzatermés várható

2011. június 23.

Az idén közepes mennyiségű búzatermésre lehet számítani a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) gabonatermesztők országos választmánya szerint.

A szerdai budapesti tanácskozás előtt Tóth István, a MOSZ titkára az MTI-nek elmondta: a termelők úgy vélik, hogy az elmúlt 5 év 4,4 millió tonnás átlagának a 80 százaléka várható idén. Ebből mintegy 3,6 millió tonna búzatermés adódik 2011-re.

A termelők képviselői úgy ítélték meg, hogy a betakarítás után 50.000-60.000 forintos tonnánkénti felvásárlási ár várható. Ezért felhívják a malmok figyelmét arra, hogy lehetőség szerint készletezzenek őrölnivalót, mert így elkerülhető az az idén is tapasztalt nagyarányú áremelkedés, amelynek nyomán  egyes malomipari cégeknek akár 70.000 forintot is meghaladó tonnánkénti áron kínálták a gabonát.

A világban nagy kereslet mutatkozik a búza iránt. Sem az Amerikai Egyesült Államokban, sem Kanadában, sem Nyugat-Európa nagy részén nem várható jó gabonatermés. Ezért a magyar búza iránt várhatóan nagy lesz a külföldi kereslet. Azok a malmok pedig, amelyek nem készleteznek, előfordulhat, hogy drágán, külföldről szerezhetik csak be az őrölnivalót – tette hozzá Tóth István.

A MOSZ azt javasolja a  termelőknek, hogy ne eladási szerződéseket kössenek a kereskedőkkel a búzára, hanem termeltetési szerződéseket, mivel az agrárrendtartási törvény szerint csak ekkor nem kötelezhetők úgynevezett fedezetvásárlásra, kötbér fizetésre egy esetleges szállítási elmaradáskor.

Forrás: MTI