Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A öldügyi törvények módosításait javasolják

2011. június 25.

A haszonbérletet, a családi gazdaság fogalmát és a pályázat nélküli földalapi földvásárlást is szabályozza az a több földügyi törvényt módosító javaslat, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága – a szöveg a parlament honlapján jelent meg.

A tavaly szeptember óta működő Nemzeti Földalap csak versenyeztetéssel adhat el földet. A módosítás kiveszi az általános szabály alól például az állami cégeket, így az állami gazdaságok jogutódait is.

A gyakorlat vetette fel azt a problémát, hogy a földalapi pályázat kijátszható azzal, hogy akinek a földre elővásárlási vagy előhaszonbérleti joga van, az nem pályázik, hanem a győztes pályázóval szemben él ezzel a jogával. Ezt zárja ki a módosítás.

A földalap kötelezettsége lesz, hogy a pályáztatás során a családi gazdaságokat erősítő feltételeket határozzon meg. Maga a törvényjavaslat is tesz hasonló kikötést, amikor például nemcsak közeli, hanem távolabbi hozzátartozó is ajándékozhat földet a mezőgazdasági termelőnek.

Szintén a családi gazdaságot erősíti az a szabály, amely a családi gazdálkodó körébe beveszi annak a testvérét is. A gazdálkodó elhalálozásával így a testvér is továbbviheti a családi gazdaságot.

Ha egy közös tulajdonban lévő föld egyik tulajdonostársa akarja eladni a maga tulajdoni hányadát, elővásárlási joga van a többi tulajdonostársnak, és ha ők nem élnek ezzel, csak akkor vásárolhatja meg idegen a földet. A módosítás az államot azonos sorba helyezi a tulajdonostárssal.

Szintén új szabály, hogy a kisajátítással állami tulajdonba került földet is a Nemzeti Földalapba kell helyezni. Ennek az a magyarázata, hogy természetvédelemre, vízgazdálkodásra és erdőtelepítésre is sajátítható ki föld.
A mezőgazdasági bizottság sürgős tárgyalást kért a parlamenttől, mivel már augusztus 1-jével hatályba akarja léptetni a módosításokat.

Forrás: MTI