Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A vártnál több őszi búzát arattak Vas megyében

2012. augusztus 17.

A prognosztizáltnál több őszi búza termett Vas megyében; a 39 ezer hektáros területen 156 ezer tonna jó minőségű búzát arattak le – tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője csütörtökön az MTI-t.

Az őszi búza hektáronkénti átlaghozama 4 tonna volt, ami az idei aszályos időben kimagasló, jó eredménynek számít Vas megyében. Az elmúlt öt évben átlagosan 4,5-4,6 tonna búza termett hektáronként, az idén viszont a csapadékhiány miatt gyengébb volt a termés. Ugyanakkor a magasabb felvásárlási árak miatt több volt a gazdák árbevétele, mint a korábbi években. A takarmánybúza ára meghaladta a tavalyi étkezésibúza-árakat; az étkezési búza tonnánkénti ára az aratás végén 70 ezer forint körül mozgott, míg a takarmánybúzát tonnánként 62 ezer forintért tudták értékesíteni.

A tavaszi búza hektáronkénti átlaghozama 3,98 tonna volt. A 10.200 hektárnyi területen elvetett tavaszi árpa átlagtermése 3,6 tonna volt hektáronként, a minősége viszont felülmúlta a várakozásokat; a magas fehérjetartalom miatt szinte az összes termést sörárpának tudták eladni – ismertette Lukács Zoltán.

A nyári munkák nagy részét csapadékmentes időben tudták elvégezni a gazdák, így a 61 ezer hektáros területen másfél hónap alatt végeztek a kalászosok aratásával. A főfelügyelő emlékeztetett rá, hogy az elmúlt tíz esztendőben még nem volt rá példa, hogy ilyen rövid idő alatt befejeződött az aratás Vas megyében.

Szólt arról, hogy a kalászosok aratása után jó ütemben haladt a talaj előkészítése, így a jövő hét elején megkezdődhet a repce vetése. Tavaly 20 hektáron vetettek repcét, de az előzetes információk szerint az idén 10-15 százalékkal nagyobb lesz a vetésterület. Repcéből ugyanis az aszályos idő ellenére is jó eredményeket értek el a gazdák; a hektáronkénti átlaghozam elérte a 2,2 tonnát, a learatott termést tonnánként 133-143 ezer forint körüli áron tudták eladni.

Szeptember elején elkezdődik a napraforgó betakarítása, hektáronként 2,2 tonna átlagtermésre számítanak. A napraforgót nem gyötörte meg a nyár eleji forró időszak, a kukoricát viszont visszavetette az aszály; Jánosháza térségében és a Cseren szinte a teljes állomány megsemmisült. Összességében a 30 ezer hektáros területen a becslések alapján hektáronként átlagosan 5,3 tonna termést prognosztizálnak, míg a korábbi években a kukorica átlaghozama meghaladta a 7 tonnát.

Jelenleg a napraforgóra tonnánként 117 ezer forintért, a kukoricára pedig 55-60 ezer forintért próbálnak előszerződéseket kötni a felvásárlók. A gazdák viszont egyelőre elzárkóznak a szerződéskötéstől, mert abban bíznak, hogy 70 ezer forint körül alakul majd a kukorica ára – tájékoztatott Lukács Zoltán.

Forrás: MTI

Teljeskörű alkatrészellátás, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini és Fendt traktorokhoz. Javítás és karbantartás országosan.