Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Áfa-csökkentés a tejágazatban?

2014. augusztus 19.

Az általános forgalmi adó (áfa) egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) – közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

A két szervezet véleménye szerint a piaci anomáliák nagy részét az áfa-csalással érintett termékek forgalomba hozatala okozza. Ez pedig számos hazai gazdát (Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosokat) is rosszul érinthet.

A közlemény szerint az áfa mérséklése nemcsak a csalások visszaszorítására tett jelentős lépés lenne, a versenyképességet is javítaná a tejágazatban. Ezért a szervezetek vállalják azt is, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segítsék azt, hogy az áfa-csökkentés teljes egészében megjelenjen a termékek értékesítési áraiban.

A közlemény szerint javasolták az élelmiszerekkel foglalkozó nagykereskedelmi egységek regisztrációját is, amely elengedhetetlen a piac tisztulásához. Ennek kivitelezésében a NAK is szerepet vállal – tartalmazza a tájékoztatás.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: az ágazat helyzetéről folyamatosan egyeztet a szakmaközi szervezet a földművelésügyi tárcával. Az ügyvezető megjegyezte, ezek nem nyilvánosak. Annyit azonban elmondott, hogy a megbeszéléseken az ágazat szereplőinek helyzetét rövid és hosszú távon javító intézkedésekről tárgyalnak. Például az ellenőrzések fokozásáról és a helyzet javítását szolgáló jogszabályi környezet megteremtéséről.

A csalások visszaszorítása, minden tisztességes gazda érdeke, közöttük azoké is, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt traktorral dolgoznak.

Tudta?

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

A Lucrus Hungária Kft. gyári alkatrészeket kínál Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz. Tejtermelők is szerepelnek ügyfelei között.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu