Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Áfacsaló gabonakereskedőket fogtak

2011. július 8.

Egy gabonakereskedelemmel foglalkozó cég úgy próbált meg félmilliárd forintnyi adómegfizetést elkerülni, hogy egy román társaság nevében búzát vásárolt, majd titokban áfával növelt értéken Magyarországon értékesítette. Hárman előzetes letartóztatásba kerültek, a cég 1,2 milliárd forintnyi értékpapírját a vámnyomozók lefoglalták.

A magyar állampolgár által vezetett szlovák cég hamis fuvarlevelekkel azt a látszatot keltette, hogy a megvásárolt gabonát külföldön értékesítette, miközben a terményt belföldön, már forgalmi adóval növelt áron adta el – tájékoztatta a napokban feltárt bűnügyről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön az MTI-t, hozzátéve, hogy így mintegy félmilliárd forintnyi adót nem fizettek meg.

A közlemény szerint a pénzügyi nyomozók egyszerre ötven helyszínen tartottak házkutatást, három embert elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak adócsalás bűntett gyanúja miatt. Az érintett cégek bankszámláján tartott 6,5 millió dollárnyi, azaz 1,2 milliárd forintnak megfelelő összegű értékpapírt biztosítékként lefoglalták.

A három gyanúsítottat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az adócsalókat kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Forrás: MTI/AgroLine