Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Agrárképzési és kutatási együttműködés

2012. november 15.

Elsősorban az Európai Unió következő költségvetési ciklusához igazodó agrárképzési és kutatási együttműködésekről állapodott meg szerdán Keszthelyen a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), valamint a Pannon Egyetem Georgikon Kara.

A megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Dublecz Károly, a kar dékánja arra emlékeztetett, hogy az élelmiszer-gazdaság Magyarország egyik stratégiai ágazata. A szerepe az által is egyre inkább felértékelődik, hogy a Föld népességének gyarapodása miatt az élelmiszer- és az ívóvízkészlet rendelkezésre állása kritikussá válik.

Élelmiszer-biztonsági vagy spekulációs céllal a tehetősek a világban egyre nagyobb termőterületeket vásárolnak, az Európai Unión belül ugyanakkor Magyarország termőföldi adottságai a legjobbak közé tartoznak.

Hozzátette, hogy a hazai mezőgazdaság talpra állításához a Georgikon is hozzá tud járulni. A NAKVI és az egyetem együttműködésében a szaktanácsadás, a képzés területén tudják egymást segíteni, ezért közös kutatási és fejlesztési projekteket terveznek az intézettel és a velük kapcsolatban lévő vállalkozói körrel.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója arról beszélt, hogy a megállapodás szerint az intézet hallgatókat fogad majd gyakorlatra, témákkal és adatbázisokkal segíti a doktoranduszok felkészítését. Kitért arra, hogy a NAKVI gondozásában működik a tanyaprogram vagy az integrált közösségi szolgáltató terek programja is, valamint a következő uniós költségvetési ciklus agrárterületet érintő tervezési koordinációja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU 2014 és 2020 közötti tervezési időszakában kiemelt szerepet kap a kutatás-fejlesztés és az innováció, ami a remények szerint erősíti az egyetemeket. Az akkorra tervezett kutatási projektekben így már akár konzorciumi partnerként is együtt tudnak részt venni. Az együttműködési megállapodás pedig nem előzmények nélküli, eddig hét hazai egyetemmel, karral és kutatóintézettel írtak alá hasonló dokumentumot – tette még hozzá.

Forrás: MTI

Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorok alkatrészei.