Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Ál-őstermelőket bírságoltak

2012. április 23.

Ál-őstermelőkre szabtak ki bírságot Csongrád megyében a zöldség-gyümölcs ellenőrök, ahol eddig 26 alkalommal vizsgálták az őstermelőket a nagybani piacon, a falugazdászok több esetben kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását, illetve adócsalás gyanúja miatt hivatalból értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye szerint a 26 vizsgálatból 16 esetben az “őstermelő” számlát mutatott be az áru származásáról. Az ellenőrök a termőhelyig követték az áru útját: hat személy esetében azonban, akik állították, hogy az áru saját termelésből származik, a termőhelyi szemle során bebizonyosodott, hogy a megjelölt helyszínen a kérdéses termék termesztése nem folyt. Négy esetben az őstermelőként árusító személy őstermelői igazolványt sem tudott a helyszínen, illetve a nyolc napos határidő lejártával bemutatni.

A NÉBIH közleménye szerint az ilyen jellegű ellenőrzések nem zárultak le, sőt az ország minden pontján számítani lehet hasonlókra. A NÉBIH és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainál az éves piac ellenőrzési program tavaszi időszakának két kiemelt területe a piacon mind több problémát okozó ál-őstermelők kiszűrése, valamint a primőr termékek származásának és nyomon követhetőségének vizsgálata.

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek Same, Deutz-Fhar, Hürlimann, Fendt és Lamborghini traktorokhoz. A gépek teljeskörű javítását karbantartását végezzük országosan.