Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

2014. április 22.

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Számos magyarországi sertéstenyésztő használ a telepin Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Fendt gépeket.

Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez. Segíthet a tanúsítvány abban is, hogy a jelenlegi fejenként 25 kilogrammos hazai éves sertéshúsfogyasztást növelni tudjuk – tette hozzá az államtitkár.Derecskén is felidézte a sertéságazati stratégia legfontosabb célkitűzését, miszerint néhány év alatt meg akarják duplázni a jelenlegi 3 milliós sertésszámot.

Németh Antal, az MTI érdeklődésére elmondta: a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatának szigorú feltételei vannak. Pályázni a terméktanács honlapján lehet a cím elnyerésére. Legközelebb május 8-án bírálják el az eddig beérkezett pályázatokat.

Pályázhatnak azok is, akiknek Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann vagy Fendt géppel dolgoznak.

Elsőként Szabó Imre, a derecskei Bold Argo Kft. tulajdonos ügyvezetője vette át a tanúsítványt. Az MTI érdeklődésére elmondta: 2200 kocájuk van, 33,4 százalékos egy kocától az éves malacszaporulat, 65 ezer hízót vágnak le évente, sertéságazatuk éves árbevétele 3,5 milliárd forint.

A másik védjegytulajdonos, a nádudvari Hage Zrt. elnöke, Kovács Lajos kifejtette: cégcsoportjuk 230 ezer hízót nevel egy évben, árbevételük eléri a 30 milliárd forintot.

A feldolgozással foglalkozó debreceni Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője, Papp István közölte: 120 ezer sertést dolgoznak fel évente, árbevételük 6 milliárd forint. Pályázati források felhasználásával feldolgozó-kapacitásukat 250-300 ezer sertésre kívánják növelni.

A védjegy-használatot szintén elnyert Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél 1200 kocát tartanak, s 25-30 ezer hízót nevelnek, illetve dolgoznak fel egy évben. A sertésből származó árbevételük egymilliárd forint – mondta el az MTI-nek Osvay György elnök-vezérigazgató.

Bármelyikük vásárolhat a Lucrus Hungária Kft-től Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt alkatrészt.

A házisertés, sertés vagy disznó a disznófélék családjába tartozó vaddisznó háziasított formája. Eurázsiából származik. A köznyelv gyakran falánk és piszkos állatként említi. Viszonylag magas intelligenciával rendelkezik.

Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható, és orrkorongban végződik. Farka rövid, lehet görbe vagy egyenes. Vaskos teste és rövid lábai vannak. Lábain négy-négy ujja van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár.

A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is. Ha hozzáfér, dögöt is eszik. E szokása azért jelentős, mert döglött vándorpatkányhoz akár zárt térben tartva is hozzájuthat, és ezen keresztül olykor trichinával is fertőződhet. Jó szaglása miatt szarvasgomba keresésére is használható.

A Lucrus Hungária Kft. gyári alkatrészeket kínál Same, Lambiorghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr típusokhoz. Cégünk ugyanakkor országosan végzi, Same, Lamborghini, Deutz traktorok javítását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu