Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Az LMP megadóztatná a 300 hektárnál nagyobb birtokokat

2012. október 25.

Az LMP többkulcsos, progresszív adót vetne ki a 300 hektárnál nagyobb földbirtokokra – derült ki egy csütörtöki, budapesti háttérbeszélgetésen. Az adóval a kis- és közepes gazdaságokra való átállást ösztönöznék.

Szabó Rebeka, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja az elképzelést ismertetve azt mondta, az LMP a 300 hektár körüli birtokméretet tartja optimálisnak, de el tudják fogadni a földtörvényről szóló javaslatnak azt a kitételét, amelyik 1200 hektárban maximalizálná a birtokokat. Hangsúlyozta, hogy pártjuk szerint ebbe viszont a gazdasági érdekeltségek összes földjét bele kellene számítani.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy a kis és közepes családi gazdaságokat preferálják a nagybirtokokkal szemben, ezért olyan javaslatokat készítenek, amelyek egy 5-8 éves átmenet során elősegítik a 300 hektár körüli birtokok elterjedését.

Az LMP ezért megadóztatná az ennél nagyobb méretű birtokokat. A többkulcsos adót először a 900-1200 hektár közötti gazdaságokra vetnék ki, majd ezt minden további évben – 300 hektáros sávonként lefelé haladva – folytatnák. Ez alól csak a 300 hektáros vagy annál kisebb területű gazdaságok mentesülnének – közölte.

Az adó összegről egyelőre egyeztetnek – mondta egy kérdésre válaszolva, de hangsúlyozta, hogy reális terheket vezetnének be, mert nem tönkretenni akarják a birtokokat, hanem segíteni a kis- és közepes vállalkozásokat.

A képviselő kijelentette, hogy az LMP egy hosszú távon hatékony és versenyképes mezőgazdaságban gondolkozik, amelyik a vidéknek munkahelyeket teremt, megóvja a környezetet és jó minőségű élelmiszerekkel látja el az országot. Véleménye szerint ezt a kisebb méretű, családi gazdaság méretű birtokokra építve is el lehet érni.

A háttérbeszélgetésen részt vett Kiss Kálmán, az LMP vidékpolitikai koordinátora is, aki “lyukasnak” nevezte a földtörvényről szóló javaslatot, mondván, hogy az pusztán a földtulajdonszerzést szabályozza, ami alapján nem lehet értelmezni a kormány földpolitikáját.

A birtokmaximum kérdésére kitérve ellentmondásosnak nevezte a kormány kommunikációját. Szavai szerint látszólag a kis- és közepes gazdaságok támogatása és a nagyüzemek korlátozása a cél, de a rendelkezések kijátszhatóak.

A vidékpolitikai koordinátor azt is kiemelte, hogy pártjuk a falu-, gazda- és szociális szövetkezetek földszerzését előnyben részesítené és kimondottan azt szeretné, ha Magyarországon elindulna egy új szövetkezeti mozgalom.

Forrás: MTI

300 hektárnál nagyobb és kisebb földbirtokkal rendelkezőknek is Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt alkatrészek a Lucrus Hungária Kft-től. A traktorok karbantartását és javítását is végezzük országosan.