Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

2011. augusztus 13.

Az ország nagy részén befejeződött az aratás. A búza minősége kiváló, a termésátlagok meghaladják a hektáronkénti négy tonnát a tavalyi 3,72 tonnával szemben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken.

Mindez azt jelenti, hogy az ország 99 százalékán befejeződött az aratás, még Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Nógrád megyében vannak aratásra váró területek. A hektáronként termés átlagosan 4,2 tonna.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke e hét közepén azt mondta MTI-nek, hogy a jövő hét végére az egész országban befejeződhet a búza betakarítása.     Hozzátette: az aratás befejezése lényégében már csak az időjárás függvénye. Mivel egyes a területeken az esős időjárás hátráltatja a munkát, mert a felázott talajra nem lehet rámenni a gépekkel.

A GOSZ elnöke szerint a búza betakarítását követően a mintegy 900 ezer hektárnyi területről, 4 millió tonna körüli gabona kerül a magtárakba. Tavaly a betakarított búza mennyisége 3,76 millió tonna volt. A búza minősége jó, ami azt jelenti, hogy az idei termés mintegy 70 százaléka étkezési minőségű.

A belföldi felhasználásra lesz elegendő mennyiség. Sőt, exportra is jut majd 1-2 millió tonna közötti mennyiség.  A VSZT 3,9 millió tonnára becsüli  búza az idei búzatermést. Évente  1,2 millió tonna étkezési és 1 millió tonna takarmánybúzára van szükség Magyarországon. Az idei termés mennyisége is meghaladja a belföldi szükségleteket, így várhatóan a kivitelre is jelentős mennyiség marad.

A búza vetésterülete a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) adatai alapján 953 ezer hektár körülire tehető, ami kisebb ugyan a tavalyi 1 millió 61 ezer hektárnál, ennek ellenére a termelők több és jobb minőségű termést takaríthattak a gazdálkodók be a múlt évinél.

Forrás: MTI

Alkatrészt vagy a javításhoz megfelelő, hozzáértő szakembert keres, Lamborgihini, Deutz-Fahr, Same, Hürlimann gépéhez? A Lucrus Bt-nél megtalálja