Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Az őszi vetésű növényeknél közepes, a tavalyiaknál jó termés is lehet

2012. május 22.

Az őszi vetésű növényeknél – például a kalászos gabonák esetében – közepes, a tavalyi vetésűeknél – így például a napraforgónál és a kukoricánál – jó termés is lehet a határ mostani képe alapján – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési tárcánál a Gabona Termékpálya Bizottság idei első ülését kötetően tájékoztatták az újságírókat a gabonaágazat aktuális kérdéseiről. Az államtitkár emlékezetett az őszi vetésű növények közül a repce sínylette meg leginkább a mostoha időjárási körülményeket, a szárazságot és a fagyot. Így ennél a növénynél – az áprilisi állapot felmérés szerint – 254 ezer elvetett területen 90 ezer hektár kipusztult.

Czerván György hozzátette: az ország szükséglete még a várható közepes termés ellenére is biztosítható lesz 2012-ben kenyér- és takarmánygabonából. Búzából az előzetes becslések szerint az idei termés 3,0-3,5 millió tonna körül lesz, szemben a múlt évi 4,0 millió tonnával.

Az államtitkár mindehhez hozzátette: a terméskilátások alakulásában jelentős szerepet játszik az időjárás. Amennyiben ez kedvevően alakul a terméskilátások javulhatnak. Ezt támasztotta alá Véleményével Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke, aki szerint kedvező időjárás – az több csapadék – esetén az idei búzatermés elérheti a 3,5 millió tonnát is országosan.

Czerván György szerint a napraforgónak és a kukoricának – amely növényeket még a kipusztult repce helyére is vetettek a gazdálkodók – a májusi eső kifejezetten jót tett és tesz, így itt kifejezetten javultak a terméskilátások. Hozzátette: pontosabb termésbecslés várhatóan két hét múlva lesz. Az árakról szólva a minisztériumi vezető arról beszélt, hogy azok magas szinten stabilizálódtak, mozgásukat pedig a világpiac alakulása határozza meg.

A sajtótájékoztató másik témája a fordított áfa bevezetése volt, amelyet várhatóan július 1-jétől vezetnek be Magyarországon a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérje növények értékesítésekor. A fordított áfa lényege, hogy a termelőnek nem kell általános forgalmi adót fizetnie, azt az eladónak kell megfizetnie. Így a köztes ügyleteknél nincs adófizetési kötelezettség.

Az intézkedéstől a termékpálya fehéredését várja mind Czerván György, mind Vancsura József. A becslések szerint minimum 10-15 milliárd forinttal lehet több így a költségvetés bevétele. Az államtitkár megjegyezte: a fordított áfa-fizetés tapasztalatai Romániában kedvezőek, ott ugyanis már alkalmazzák ezt a módszert.

Forrás: MTI

Alkatrészek Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Lamborghini traktorokhoz.