Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Békésben az idén legalább 27 milliárd a területalapú támogatás

2011. október 20.

A tavalyi időszak mintegy 22 milliárd forintjához képest az idén, illetve jövőre várhatóan 5-5,5 milliárd forinttal magasabb lesz a Békés megyei gazdáknak kifizetett területalapú támogatás összege – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Békéscsabán.

Erdős Norbert elmondta: október 16-tól Békésben is megkezdődött a támogatások előlegének a kifizetése, s ennek alapján a termelők likviditási problémái jelentősen javulni fognak. A kormánymegbízott szerint a növekvő támogatási összeg részben annak tulajdonítható, hogy időközben változott a forint árfolyama az euróval szemben.

Mint fogalmazott, “kétszer ad, aki gyorsan ad”, vagyis a gazdák az ősszel megkapott támogatás segítségével finanszírozni tudják a most jelentkező, az aratással kapcsolatos költségeiket, illetve kedvező áron tudnak alapanyagokat vásárolni a jövő évi termés érdekében.

A kormányhivatal vezetője szólt arról is, hogy az elmúlt évben Békésben több mint 480 ezer hektár után lehetett támogatást igényelni, s ez a más megyékhez képest kiemelkedően magas. Tavaly például 15.908 darab kérelem érkezett a megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal szervezetéhez, s ebből 1.800 esetben állapítottak meg túligénylést.

A hivatal munkatársai azóta számtalan képzést és oktatást tartottak a termelőknek, s ez alapján már látható, hogy adategyeztetésre az idén már csak 1.100 gazda estében volt szükség, ami 30 százalékos csökkenést jelent. Így a földalapú támogatás előlegét jelentősen többen tudják az idén zökkenőmenetesen igénybe venni Békésben – mondta egyebek mellett Erdős Norbert.

Forrás: MTI

Alkatrészek Same, Hürlimann és más nyugati traktorokhoz. A gépek teljeskörű javítását is vállaljuk.