Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Biztonságos a magyar zöldség és gyümölcs

2011. június 5.

Biztonságosan fogyasztható a magyar zöldség és gyümölcs, senkit nem fenyeget semmiféle veszély, Magyarországra nem érkezett fertőzött zöldség, uborka – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter újságírók előtt Budapesten a Vámház körúti vásárcsarnokban.

A vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken reggel azért látogatott Budapest központi piacára, hogy személyesen tájékozódjon a zöldség-gyümölcs piaci helyzetről.

A miniszter elmondta, azért vezette be a szaktárca még a múlt évben a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.
Fazekas Sándor, a fogyasztókat megnyugtató kijelentései alátámasztására egy zöldséges standon uborkát vásárolt, és maga is evett az uborkából.

A miniszter arról is beszélt, hogy a szaktárca figyelemmel kíséri az uniós tagállamokban zajló eseményeket, és a többi tagállamhoz hasonló kártérítési kérelmet fontolgat annak érdekében, hogy a magyar termelők veszteségei megtérülhessenek. A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy a kártérítési igényt miként lehetne érvényesíteni. Jelezte: Magyarország ugyanúgy jár el ez ügyben, ahogyan azt más országok is teszik.

Kérdésre válaszolva közölte, a magyar fogyasztók bizalma meg van a magyar termékek iránt, az visszahozza az exportpiacok bizalmát is. Erre Fazekas Sándor szerint nyugodtan lehet alapozni. Utalt arra is: a termelők veszteségeinek felmérése most folyik, ám hozzátette, hogy az eladhatatlan mennyiségek több ezer tonnára is rúghatnak. Ezt a veszteséget a magyar fogyasztás növelése csökkentheti. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországra a zöldségbehozatal jelenleg minimális, mivel a magyar termelés ellátja a magyar piacot.

Szintén újságírói kérdésre megerősítette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja a termelői összefogásokat és erre pályázati források is vannak. A miniszter szerint az összefogás az eredményesség egyik legfontosabb feltétele.
Kmetty Ágoston, a KISOSZ Budapesti Szervezetének tiszteletbeli elnöke a Vámház körúti vásárcsarnokban tevékenykedő kereskedők képviseletében az MTI-nek elmondta: drasztikus módon visszaesett a zöldség és gyümölcsforgalom az utóbbi napokban. Jelezte ugyanakkor – beleharapva egy uborkába – , hogy a magyar zöldség és gyümölcs mindenféle veszély nélkül fogyasztható. Hozzátette: akár mosatlanul is ehetők a termékek. Ez utóbbitól viszont, Fazekas Sándor minden vásárlót, fogyasztót óva intett.

Forrás: MTI