Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Bőséges szőlőtermést jósolnak

2014. január 20.

Ha a következő hetekben nem sújtja komoly fagy a szőlőket, idén vidám szüret várható, s bőségesen lesz bor – jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett Bországgyűlésen.

Számos olyan gazda is jelen volt a találkozón, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann gépet használnak.

Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény rügyei egészségesek, szépen fejlettek, így ha az elmúlt években szokatlanul enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, nincs oka aggódniuk a gazdáknak.

A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Szent Vince napjához közeledve immár huszadik alkalommal gyűltek össze a Kárpát-medencei borrendek képviselői Ópusztaszeren. Egy szakmai konferenciát követően fölavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagjait. Farle Csabának, Futó Tamásnak, Farkas Sándornak és Miskolczi Sándornak az avatást megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel föl kellett ismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.

A Diocletianus császár idején vértanú halált halt Szent Vince vértanú elsősorban ünnepének dátuma miatt lett kedvelt “időmeghatározó” szent, de feltehetően nevének népies, latinos-franciás etimológiája – Vin-Cent, azaz százszoros bor – is közrejátszott népszerűségében.

A néphagyomány szerint Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”- tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.

Ha valóra válik a jövendölés az számos Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann gépet használó gazdának jelent jó hírt.

A bortermő szőlő (Vitis vinifera) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának legnevezetesebb, gazdaságilag legjelentősebb faja — mint neve is mutatja, a legfontosabb bortermő szőlő.

A bortermő szőlő az ókorban kinemesített növényfajok egyike. Távolabbi őse a ligeti szőlő (Vitis silvertis, Vitis sylvertis, Vitis sylvestris, Vitis vinifera ssp. sylvestris), amiből mintegy 8000 éve fejlődött ki a kerti szőlő (Vitis sativa, Vitis vinifera ssp. sativa), amit időszámításunk előtt 4000–5000 évvel vontak termelésbe a Kaukázuson túl, a mai Irán, Örményország, Azerbajdzsán vidékén (az erdei szőlő, ligeti szőlő, kerti szőlő, európai szőlő, bortermő szőlő fogalmakat a különböző szerzők rendszeresen egymást átfedő értelemben használják). A nagyobb fürtű és nagyobb bogyójú bortermő szőlő mintegy 2000–3000 éves termesztés és szelekció eredménye. Az új faj elődénél nagyobb, jellegzetes alakú magvait a régészek az i. e. 2. évezred elejének–közepének kultúrrétegeiben, Azerbajdzsánban tárták fel.

Bort már Ázsiában erjesztettek a szőlő levéből, és Mezopotámiában fejlett borkereskedelem alakult ki. I. e. 2100-ban Hammurapi már törvénnyel büntette a borhamisítókat. A borkészítés technikáját az egyiptomiak fejlesztették tovább.

Traktor alkatrész raktárról. A Lucrus Hungária Kft Same, Lamorghini, Deutz-Fahr, Hürlimann gépekhez kínál alkatrészeket teljeskörűen. Cégünk vállalja a Lamborghini, Same, Deutz traktorok javítását is.