Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Csekély összegű támogatás a cukorrépa-termelőknek

2014. április 24.

Csekély összegű – de minimis – támogatást kérhetnek a cukorrépa-termelők. A vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz – közölte az MVH.

A támogatásra a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr tulajdonosk is pályázhatnak, h aa többi feltételnek megfelelnek.

A tájékoztatás szerint a kifizetés a döntést követő 15 napon belül megtörténik a rendelkezésre álló 600 millió forint keretösszegig. A támogatás mértéke a 2014/2015-ös gazdasági évre vonatkozóan – a kvótacukor előállításához szükséges 16 százalékos cukortartalomra átszámított, leszerződött cukorrépa-tonnánként – 3 eurónak megfelelő forintösszeg, vagyis mintegy 900 forint.

Az igénylés feltételei között szerepel többek között: a kérelmező a 2014/2015-ös gazdasági évre vonatkozóan szállítási joggal, valamint szállítási szerződéssel rendelkezzen. Továbbá az is feltétel, hogy az igénylő korábban nem részesült a cukorrépa-termelők cukoripari szerkezetátalakításához kapcsolódó kiegészítő támogatásban – tartalmazza a tájékoztatás.

Ennek ellenére lehetnek olyan gazdák a Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt tulajdonosok között, akik sikerrel pályáznak.

A cukorrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) (a cukornád és cukorcirok mellett) a világon a legjelentősebb termesztett, cukortartalmú ipari növény.

A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övezetre jellemző, hő és csapadék igénye a cukornádhoz viszonyítva csekély. A cukorrépa mélyen gyökerező tulajdonsága miatt az alsóbb (1–2 méter közötti) talajrétegek vízkészletéből is sokat képes felhasználni.

A cukorrendtartás reformja előtti utolsó évben, vagyis 2005-ben az Európai Unió 25 tagállamában összesen 2 millió hektáron termeltek cukorrépát. A legnagyobb termelők Németország (420 000 hektár), Franciaország (339 000 hektár), illetve Lengyelország (278 000 hektár) voltak. Magyarországon a termőterület 59 250 hektár volt. A reform következtében 2006-ban a cukorrépa termőterülete az EU-ban 1,7 millió hektárra csökkent, ebből Magyarországra 48 000 hektár jutott. A tagállamok közül Írországban, Lettországban és Szlovéniában teljesen megszűnt a cukorgyártás.

Gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorokhoz raktárról. A Lucrus Hungária Kft országosan végzi Lamborghini, Same, Deutz gépek javítását, karbantartását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu