Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Évi plusz 3 kiló sertéshús

2013. december 12.

Egy év alatt fejenként három kilogrammal kellene nőnie a sertéshús fogyasztásának Magyarországon, ennek érdekében fogyasztást ösztönző kampány indul – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Számos olyan gazdának jelenthet ez plusz bevételt, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorral dolgoznak.

Fazekas Sándor a fővárosi Laci Pecsenye étteremben elmondta: most évente egy ember mintegy 25 kilogramm sertéshúst fogyaszt. Ez a mennyiség a múlt század kilencvenes éveiben még háromszor ekkora volt – tette hozzá.

A marketingakció része a szaktárca sertésstratégiai programjának. Ennek az ágazati tervnek a végrehajtását már megkezdte a minisztérium. A stratégia része egyebek között a genetikai állomány javítása, a termékek piacra jutási feltételeinek könnyítése, a minőségi magyar sertéshúst jelölő védjegy kidolgozása, és még számos intézkedés, amely a magyar sertéságazat helyzetét hivatott javítani – emelte ki a miniszter.

A stratégia céljai között szerepel a feldolgozó kapacitások fejlesztése, a feketegazdasági tevékenység visszaszorítása – húzta alá Fazekas Sándor. Ágazati szempontból jelentős intézkedésnek nevezte az élő és a hasított félsertés általános forgalmi adójának 5 százalékra mérséklését, amely január 1-jétől hatályos. Az intézkedéstől a szaktárca azt várja, hogy munkahelyek maradnak meg az ágazatban, emellett nő a magyar sertéshús fogyasztása és az árak is mérséklődnek.

Ezek az intézkedések is hatással lehetnek a gazdák, köztük a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr vagy Hürlimann traktorral tevékenykedők üzletmenetére.

Az MTI kérdésére Fazekas Sándor reális célnak tartotta, hogy a sertésstratégia intézkedéseinek együttes hatására Magyarországon a mostani 3 millió körüli sertésszám 2020-ig, a 2014-ben induló új uniós költségvetési időszak végéig megduplázódik. Közölte, hogy a magyar sertéshús népszerűsítésére hat hónap alatt mintegy 230 millió forintot költenek.

Takács Lajos, a Laci Pecsenye étterem konyhafőnöke szerint a magyar emberek figyelmét újra fel kell hívni a sertéshús-fogyasztásra. Ízletesen elkészítve a sertéshús felhasználásával készült ételek ismét nagyon népszerűek lehetnek – emelte ki. Rámutatott, hogy a mangalica húsa nemcsak bel-, hanem külföldön is nagy siker az utóbbi időszakban, és ez jelentős eredmény egy olyan időszakban, amikor a világban nem trendi a sertéshús fogyasztása.

A házisertés, sertés vagy disznó a disznófélék családjába tartozó vaddisznó háziasított formája. Eurázsiából származik. A köznyelv gyakran falánk és piszkos állatként említi. Viszonylag magas intelligenciával rendelkezik.

Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható, és orrkorongban végződik. Farka rövid, lehet görbe vagy egyenes. Vaskos teste és rövid lábai vannak. Lábain négy-négy ujja van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár.

A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is. Ha hozzáfér, dögöt is eszik. E szokása azért jelentős, mert döglött vándorpatkányhoz akár zárt térben tartva is hozzájuthat, és ezen keresztül olykor trichinával is fertőződhet. Jó szaglása miatt szarvasgomba keresésére is használható.

Traktoralkatrészek, Same, Lamborghini, Deutz-fahr, Hürlimann gépekhez a Lucrus Hungária Kft-től. Cégünk raktárról kínálja a traktorok alkatrészeit, illetve országosan javítja a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorokat.

Forrás: MTI, Wikipédia, www.traktor-alkatresz.hu