Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A gazdák készek az integrált növényvédelemre

2013. október 25.

A magyar termelők (Same, Deutz és Lamborghini tulajdonosok is) felkészültek az integrált növényvédelem módszereinek alkalmazására, amit a jövő év elejétől az unió elvár tőlük – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága élelmiszer-biztonsági albizottságának ülésén.

Jordán László jelezte: az integrált növényvédelem azt jelenti, hogy a különféle növényvédelmi eljárásokat, például a biológiai és a kémiai védekezést kombinálva alkalmazzák, hogy a minimálisan szükséges növényvédőszer-mennyiség kerüljön a növényi kultúrákra. A magyar gyakorlatban általában már jelenleg is ezeket az elveket alkalmazzák – tette hozzá.

Az elnökhelyettes megemlítette: az integrált növényvédelem alkalmazásával kapcsolatban Magyarországon be kívánnak vezetni egy védjegyet, amely a mostaninál is szigorúbb szabályokat tartalmazna. Ehhez a gazdálkodók (Same, Deutz és Lamborghini tulajdonosok is) önkéntesen csatlakozhatnának. A rendszer kidolgozását már megkezdték.

Jordán László hangsúlyozta, a magyar növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása egyértelműen biztonságos. A vizsgálatok alapján a növényvédőszer-maradék évről évre kevesebb bennük. Az idén folytatódott ez a tendencia, amit az is mutat, hogy Európában átlagosan a megvizsgált minták 1,5 százalékát kifogásolják, Magyarországon pedig a kifogásolási arány 0,6 százalék – mondta.

Beszélt arról is, hogy megvizsgálták a növényvédő szerek szerepét a méhpusztulásokban, és arra jutottak, hogy ebben 4-5 százalékban lehetnek felelősek ezek a szerek. A méhpusztulások döntő többségének eszerint más oka van, például az állomány különböző okok miatti legyengülése.

A nemzeti növényvédelmi cselekvési tervet a szakterületért felelős államtitkár a múlt év végén hagyta jóvá. Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezető-helyettese ennek kapcsán kiemelte: az élelmiszerbiztonság szempontjából különösen fontos az agrárkörnyezet, így a termőföldek védelme, a talajvédelem, az okszerű és fenntartható integrált növényvédelem, a növényegészségügy.

Permetezés, az az eljárás, amikor tiszta vizet v. valamely mérgező anyag oldatát, keverékét növényekre szórnak. (Használják Lamborghini, Deutz-Fahr és Same tulajdonosok is.) A tiszta vízzel való P.-t főként a dísz és konyhakertészetben alkalmazzak, a mérgező anyagok kipermetezését a növényvédelemben Különösen nagy gazdasági jelentősége van s gyümölcstermelésben alkalmazott P.-nek. A fontosabb gyümölcsnemek egész évi P.-e általában a következő: Rügyfakadás előtt, fagymentes időben 2%-os bordói lé utána két héttel gyümölcsfa-karbolineom v. ásványolaj-emulzió. Ha pajzstetűfertőzés nincsen úgy a karbolineumos permetezést csak három évenkint Ismétlik. a közbeeső években téli erősségű mészkénlével permeteznek.

Rügyfakadás után: 1%-os bordói lé v. nyári hígítású mészkénlé. Bimbófesléskor: alma, körte, kajszi, meggy. őszibarack és szilvánál 1% os bordói lé. Virágzás alatt általában permetezni nem szabad, kivétel a kajszi és meggy, amelyeket ebben az időben legalább egyszer 1%-os bordói lével permeteznek meg. Elvirágzás után: alma, körte, szilva és cseresznyénél 1/2%-os bordói lé. Almánál és körténél az oldatba 100 l-ként 1/4 kg mészarzenátot tesznek. Szilvadarázs ellen 3%-os quassia oldattal permeteznek. Nyár folyamán: almamoly ellen 3-4 ízben; az almás-termésűeknél 1/2%-os bordói lé és 100 l-ként 250 gr mészarzenát keveréke. A kényesebb almafajtáknál bordói lé helyett mészkénlevet alkalmaznak, nyári hígításban. Kajszi- és meggynél 1%-os bordói lé, szükség szerint. Levéltetvek ellen 1 ezrelékes nyersnikotin oldat, amelynek minden 100 literébe 1 kg szappant kevertek.

Kaliforniai pajzstetű ellen 100 l víz 250 gr nyersnikotin és 1 kg káliszappan oldata. Lombos állapotban őszibarackot, mandulát bordói lével permetezni nem szabad, ősszel: A téli alma és körte leszedése előtt három-négy héttel 1/2%-os bordói lé. Lombhullás előtt, ha erős volt a lisztharmat fertőzés, nyári hígítású mészkénlé. Kajszi, meggy, cseresznyénél, októberben erősen meszes 2%-os bordói lé.

Forrás: MTI, Wikipédia

Megjavítjuk, ha elromlott. Same javítás, Lamborghini javítás, Deutz-Fahr javítás. Teljeskörű alkatrészellárás a Lucrus Hungária Kft-nél.