Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Munka és nem ünnep a szüret

2013. október 22.

Egyre jobban gépesítik a betakarítást a soproni borvidéken, ez a munka mellett a szüret hangulatát is megváltoztatja – mondta a hegyközség elnöke.

Taschner István közlése szerint két-három éve került Sopronba az első szüretelőgép, azóta egy másik is munkába állt, az idén a termés mintegy felét már ezekkel szedték le. (Azokhoz nem, de Same, Lamborghini, Deutz gépekhez kínál alkatrészt a Lucrus Hungária Kft.)

“Az idei volt az első év, amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a változásban más szempontok is érvényesültek. Egyre több “hobbiborász” áll le a szőlőtermeléssel, mert az alacsony felvásárlási árak miatt a legjobb esetben is csak nullszaldósan zárják az évet. Ez a csoport adja a soproni termés ötödét, leállásukkal pedig csökken a betakarított szőlő mennyisége – jelezte.

Taschner István hozzátette: ezzel párhuzamosan lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott. Az ezer hektár körüli soproni termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe és ketten gazdálkodnak 30 hektárnál nagyobb szőlőn. Fél tucat körüli a húsz hektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek.

Szólt arról is, hogy a helyi szőlősgazdák több új fajtával kísérleteznek fél-egy hektáron, de ezek közül csak a shirah nyert nagyobb, jelenleg öthektárnyi területet. Összehasonlításként megemlítette: Sopronban pinot noir 40 hektáron, cabernet sauvignon 35, cabernet franc négy-öt hektáron terem.

A borkészítés műveleteit, a természet érlelő folyamati előzik meg. Ez egy másik iparágnak, a szőlőkertészetnek a munkaterülete. Technológia leírásunkat ősszel indítjuk, amikor a szőlőkertészek munkája eredményeként, a napfény és a tápanyagok hatására érett szőlőfürtök mosolyognak a szüretelőkre. Ezek a fürtök a borkészítési technológia alapanyagai.

A borkészítés műveletsorának élére a szüret eseményei kerülnek. Első műveletként a szőlőfürtöket levágják a tőkékről és puttonyokban, kosarakban a további földolgozás helyszínére szállítják. A második és harmadik művelet az összegyűjtött szőlőfürtök ledarálása, és kisajtolása. A sajtolást préssel, nagyméretű kádakba végzik. A kisajtolt szőlőlé a must, amelyet edényekben fognak föl és hordókba töltik. A negyedik művelet az erjesztés, ahogyan ezt más élelmiszer ipari technológiákban is megfigyelhetjük (a kenyérsütésnél és a sajtkészítésnél), mert a természeti anyagokon előforduló erjesztő gombák, amelyek az anyag-átalakítást elvégzik.

A must borrá erjedése természetes folyamat, de ellenőrzéssel kézben kell tartani. A folyamat kémiai része a következő: a mustban lévő cukrokat az erjesztőgombák etilalkohollá alakítják át a következő egyszerűsített kémiai formula szerint:

Szőlőcukor C6H12O6 → etil-alkohol 2 C2H5OH + gáz 2 CO2

Az erjesztés folyamatát, úgynevezett fajélesztők hozzáadásával teszik biztonságossá, nehogy az erjedés az ecetesedésig eljusson. Az erjedésen átesett újbort lefejtik. Ahogyan az más élelmiszer ipari technológiáknál is fontos művelet, az erjesztési folyamat végén átszűrik az újbort, és ezzel eltávolítják a benne fölhalmozódott maradékanyagokat (seprő), és tiszta hordókba töltve tovább érlelik.

Az elkészült újbornak, most már az érlelés a kívánt technológiai folyamata, ezért az átfejtést többször megismétlik, a palackérettség elérésekor kénezik, a tárolás során, gyakran ellenőrzik a bor állapotát, ízét.

Forrás: MTI, Wikipédia

Szőlős gazdáknak is ajánljuk a Lucrus Hungária Kft hozzáértését. Javítjuk a Same, Deutz, Lamborghini és Hürliamnn traktorokat. A gépekhez teljeskörűen kínálunk gyári alkatrélszeket, legyen szó a motorról, Hajtásról, elektronikáról, karosszériáról vagy bármi egyébről.