Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Hétmillió tonna búza Romániában

2013. augusztus 12.

Több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén Romániában, ez az elmúlt nyolc év legjobb termése – jelentette ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter pénteken.

A tárcavezető ismertette: a mezőgazdasági minisztérium birtokában lévő adatok szerint 7,296 millió tonna búza és rozs termett az idén 2,63 millió hektár nagyságú területen. Az idén kisebb felületen termett árpa, de a hozam 23 év óta a legnagyobb lett, hektáronként 3,2 tonna, az idei árpatermés tehát 1,511 millió tonna. Románia az idén 2 százaléknál nagyobb gazdasági növekedésre számít, főként az export növekedésében és a jó mezőgazdasági évben bízva.

A termelők Romániában is használnak Lamborghini és Same traktorokat, de Magyarországhoz képest arányaiban több a Hürlimann gép. Mindhárom típushoz kínál alkatrészeket a Lucrus Hungária Kft.

A búza a föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

A rozs a perjefélék családjába tartozó gabonanövény. Közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. Felhasználható liszt- és kenyérkészítéshez, sör, vodka, whisky előállításához. Állati takarmányként is hasznosítható.

A rozs minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából származó gabonafélénk. Körülbelül 2500 évvel ezelőtt nemesíthették a hegyi rozsból. Európában csak ezt követően terjedt el. Leginkább a kelta és a germán törzsek termesztették.

Forrás: MTI, Wikipédia

Deutz-Fahr, Lamborghini, Same, Hürlimann alkatrészek raktárról. Traktorjavítás országosan. Lucrus Hungária kft.