Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Indul a területalapú támogatások utalása

2013. október 17.

Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán. A mintegy 180 ezer gazda most a teljes támogatás 50 százalékát kapja meg. A gazdák között vannak a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr traktorokat használók is.

Az egységes területalapú támogatás összege hektáronként mintegy 69 ezer forint, a múlt évi hektáronkénti 61 ezer forinttal szemben. Emlékeztetett: emellett a különleges tejtámogatás 6,7 milliárd forintját 2700 gazda részére fizetik ki, és a cukorrépa kiegészítő támogatás 2 milliárd forintját is átutalják néhány száz gazdának.

A támogatások második részletet 2014 januárjában fogják átutalni a gazdáknak

Az egységes területalapú támogatásnál a visszaosztási ráta 2 százalék, ezért a hektáronkénti 70 400 forint helyett átlagosan 69 ezer forintot kapnak hektáronként a gazdák, lesz ugyanis, aki teljes összeget kapja, míg másoknál a visszaosztást kell alkalmazni az unió pénzügyi fegyelme miatt.

A visszaosztási ráta azt jelenti, hogy a támogatásra jogosult bázisterület és az igénylésekben szereplő összes terület hányadosával meg kellett szorozni a maximális hektáronkénti támogatás összegét.

A cukorrépa kiegészítő támogatás már csak jövőre vehető igénybe. Ez a támogatási forma ugyanis csak ötéves időtartamú. Lamborghini, Same és Deutz-fahr tulajdonosok ugyanúgy igényelhetik, mint más márkák használói.

Mi az egységes területalapú támogatási rendszer?

Az Európai Unió az újonnan csatlakozó országok számára lehetővé tette, hogy a közvetlen agrártámogatásokat az SPS helyett egy egyszerűsített rendszerben fizessék ki a termelők számára. 2013-ig engedélyezték a használatátát.

Az Európai Unió által finanszírozott egységes területalapú támogatás a föld hasznosításától függetlenül igényelhető a közösségi jogszabályok által meghatározott területekre. A támogatás jogosultja a föld jogszerű használója. Az uniós közvetlen egységes területalapú támogatás forrása az adott támogatási évre az EU Bizottsága által rendeletben meghatározott összeg.

Ezt az összeget az úgynevezett SAPS-területtel (bázisterülettel) elosztva adódik a maximális hektáronkénti támogatás (ez utóbbi hektáronkénti támogatás csökkenhet a visszaosztási ráta értékével). A támogatás mértékét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendelete határozza meg. Az átváltási árfolyamról az EU külön jogszabály alapján rendelkezik.

A SAPS értelmében nincs területpihentetési kötelezettség, és a kifizetés nem állatonként vagy a termelés tonnában megadott mennyiségét alapul véve történik, hanem kizárólag mezőgazdasági földterület hektáronként.

Forrás: MTI, kormany.hu

Ha Önnek alkatrész kell Deutz-Fahr, Lamborghini, Same, Hürlimann vagy Fendt géphez, a Lucrus Hungária Kft-nél megtalálja. Cégünk gyári alkatrészeket forgalmaz Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann és Fendt traktorokhoz. A mezőgazdasági vontatók javítását is végezzük, országszerte.