Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Rendezvények a GMO-mentes mezőgazdaságért

2013. október 28.

Rendezvénysorozatot indít október végén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) “Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezéssel. Lamborghini, Same, Deutz tulajdonosoknak is érdemes ellátogatni a programok helyszíneire.

A roadshow első állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon lesz október 30-án, ahol Budai Gyula, az agrártárca parlamenti államtitkára nyitja meg a programsorozatot. Az október végétől december elejéig tartó program további helyszínei Győr, Jászberény, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szekszárd és Budapest lesznek.

Az eseménysorozat helyszínein a genetikailag módosított élőlények (GMO) egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői.

A genetikailag módosított szervezetekben a genetikai örökítőanyagot (DNS) a géntechnológia molekuláris módszereivel a természetben elő nem forduló módon változtatták meg.

A kormány.hu emlékeztet: kiemelten fontos stratégiai cél a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státusának megőrzése. Magyarország az elsők között mondott nemet a génmódosított növények köztermesztésbe vonására és emellett kitart a jövőben is. A GMO-mentesség fenntartása nemzeti érdek. Az Alaptörvény is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amelynek érvényesülését Magyarország többek között a mezőgazdaság GMO-mentességének biztosításával segíti elő.

A szaktárca nagy hangsúlyt fektet a GMO-kal kapcsolatos szemléletformálásra. A Vidékfejlesztési Minisztérium a www.gmoterkep.hu internetes címen egy úgynevezett GMO térképet is közzétett a napokban. Az online, interaktív kiadvány valós eseteken, igaz történeteken keresztül mutatja be a mezőgazdasági géntechnológia hatásait .

GMO:

Genetikailag módosított élőlény, (angolul Genetically Modified Organisms vagy röviden GMO) olyan élőlény, amelynek genomját (génállományát) mesterségesen, molekuláris genetikai eszközökkel hozták létre. E technológiákat rendszerint rekombináns DNS technológiának nevezik.

A transzgenikus élőlények esetében más fajból származó géneket ültetnek be a GMO-ba, tehát olyan génkombinációt hordozó lényt hoznak létre, amely a természetben gyakorlatilag nem jöhet létre. A „GMO” fogalom kapcsán többnyire ilyen transzgenikus lényekről van szó, de valójában nem minden GMO transzgenikus lény. A genetikai manipuláció rendszerint a zigótát vagy az ivarsejteket, esetleg az ezekben is öröklődő sejtszervecskéket (színtestek, mitokondrium) érinti, ezért a GM szervezetek utódai is GM szervezetek (vagy csak egy hányaduk az), így egyszeri beavatkozással tartósan továbbtenyészthető (-termeszthető) GM fajták hozhatók létre. Olykor a genetikai manipuláció csak a szomatikus sejtek egy részére terjed ki, ekkor annak eredménye nem öröklődhet.

A transzgenikus növények által a nemesítők többféle célt érhetnek el, például fokozhatják a gyomirtószerekkel vagy a rovarokkal szembeni ellenálló képességet, növelhetik a szárazságtűrést, vagy javíthatják a termés táplálkozástani értékeit, például vitamin-tartalmát. Az első GM növények 1996-ban kerültek forgalomba, ezek a glufosinate és glyphosate gyomirtókkal szemben voltak ellenállóak. Szintén korai fejlesztés a Bacillus thuringiensis baktérium toxinját (=Bt toxin) hordozó kukorica fajták, melyek egyes rovarfajok károsításával szemben ellenállóak. Sokak szerint aggodalomra ad okot, hogy e fajták több ezerszer annyi toxint termelnek, mint az ugyanerre a toxinra, mint permetezett növényvédőszerre engedélyezett maximális dózis.

Forrás: MTI, Wikipédia

Génmódosítással nem, helyette traktorjavítással és alkatrész-kereskedelemmel foglalkozik a Lucrus Hungária Kft. Raktárról kínáljuk Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann gépek alkatrészeit, országosan végezzük a vontatók javításával karbantartásával.