Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Többen élnek a mezőgazdaságból

2014. január 29.

Nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel, reagálva Gőgös Zoltán szocialista politikus hétfői közleményére.

Gőgös Zoltán, az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága alelnökének hétfői közleménye szerint 2013-ban 8442 gazdasági szervezet és 485 ezer egyéni gazdálkodó folytatott mezőgazdasági tevékenységet, a szervezetek száma 2, a gazdálkodóké pedig 15 százalékkal csökkent 2010 óta, és a KSH adatai szerint a mezőgazdaságba vont terület is csökkent.

Ezeken a területeken számos olyan gazda tevékenykedik, akik Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini, Same vagy Fendt traktorral dolgoznak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a 2010 és 2013 között megszűnt egyéni gazdaságok 89 százaléka egy hektárnál kisebb területet használt. Ekkora terület nem képes eltartani egy családot. Nem szabad az egyéni gazdálkodók számát a mezőgazdaságból élők számának tekinteni, és annak változásából következtetéseket levonni a mezőgazdasági foglalkoztatásra – írja közleményében az agrártárca.

A tájékoztatás szerint a mezőgazdasági birtokszerkezet eltolódik a valamivel nagyobb méretű, kis- és közepes gazdaságok irányába, amelyek a gazdálkodó családok számára fő tevékenységként már megélhetést nyújtanak. Nem véletlen, hogy 2010 óta az elsősorban értékesítésre termelők száma 55 ezerrel emelkedett, és nőtt a szakképzettséggel rendelkezők száma is. Ez a folyamat illeszkedik a kormány agrár- és földbirtok politikájába – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az egyéni gazdaságok számának csökkenése semmiképpen nem takar kedvezőtlen folyamatokat a mezőgazdaságban, és nem jelenti azt, hogy kevesebb embernek jelentene megélhetést a mezőgazdaság – írja közleményében a szaktárca.

Közölték: a kormány programjával összhangban az egyéni gazdaságok által használt mezőgazdasági terület 15 ezer hektárral nőtt 2010 és 2013 között, amelyet tovább fog emelni a Földet a gazdáknak program.

Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz kínál alkatrészeket raktárról a Lucrus Hungária Kft. Cégünk tapasztalt munkatársai országosan javítják a Same, Lamborghini, Deutz traktorokat országosan.

Forrás: MTI