Egységes agrárstatisztikai információs rendszer indul

Januártól interneten elérhető, egységes agrárstatisztikai információs rendszer váltja fel az eddig papír alapon működőt, egy 497,6 millió forintos uniós támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet kedden az MTI-vel. Ezt a rendszert használhatják majd Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorral rendelkező tulajdonosok is.

A projekt az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) vezetésével, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nebih) együttműködésével valósult meg.

Az új rendszer összehangoltan működik a Piaci Árinformációs Rendszerrel (PÁIR), valamint a vágóhídi minősítési adatok nyilvántartásának és feldolgozásának informatikai rendszerével (OVMR).

A fejlesztés megkönnyíti az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű hozzáférésének biztosításával. A fejlesztés a szarvasmarha vágóhidak számára egyszerűbbé teszi az Európai Bizottság által előírt tartalmú árinformációk előállítását.

Persze könnyebb lehet a Lamborghini, same, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorral rendelkezők információhoz jutása is.

Az Agrárstatisztikai Információs Rendszer (ASIR) statisztikai adatgyűjtési feladatokat lát el az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében. Ez az adatgyűjtés részben EU-s előírások alapján kötelezően végrehajtandó, részben pedig az állami intézményrendszeri és a szakmai, kutatói igények kielégítését szolgálja a közlemény szerint.

A statisztika a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány.

Gyakran hívják „statisztikának” a statisztika módszereit és a statisztikai tevékenység eredményeként keletkező adatokat is. Ezenkívül statisztikának nevezik egy statisztikai minta elemeinek ismeretlen paramétert nem tartalmazó függvényeit is: lásd Statisztika (függvény).

A statisztika, hasonlóan más tudományokhoz, sajátos nyelvezettel, módszertannal és szemlélettel rendelkezik. A statisztikusok által leggyakrabban használt alapfogalmak a következők: adat, ismérv, modell, mutatószám, paraméter, sokaság, statisztikai hiba, statisztikai minta, statisztikai sor, valószínűség, viszonyszám.

Alkatrész raktárról Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorokhoz. A Lucrus Hungária Kft. teljeskörűen kínálja a gépek elemeit. Cégünk végzi Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann traktorok karbantartását javítását.