Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A családi gazdaságoké a jövő

2014. március 6.

A világfolyamatok pozitívabbá tételében kulcsszerepe van a családi gazdaságoknak, és ehhez a folyamathoz Magyarország aktívan kíván hozzájárulni – emelte ki Fazekas Sándor a családi gazdaságok világfórumának résztvevőit üdvözölve az esemény hivatalos megnyitóján szerdán, Budapesten.

Ezekben a gazdaságokban számos Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktor dolgozik.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmezés-biztonság megteremtésében, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban. Ezért az ENSZ Közgyűlése e gazdálkodási forma kiemelt szerepét elismerve, 2014-et a Családi Gazdaságok Nemzetközi Évévé nyilvánította.

Magyarországon most több mint 460 ezer családi gazdálkodó, őstermelő van és a számuk folyamatosan növekszik – tette hozzá a tárcavezető. Őstermelők között is többen alkalmaznak gépparkjukban Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann, Fendt gépet.

A háromnapos budapesti Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdaságokról című rendezvényen a világ családi gazdaságainak fejlesztése érdekében találkoznak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak szakminiszterei és politikusai, valamint tudósok, civil szervezetek képviselői, továbbá családi gazdálkodók a világ minden tájáról. Az esemény házigazdája a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárcavezető szólt arról, hogy a magyar vidék – jórészt éppen a kisbirtokos családi gazdálkodóknak köszönhetően – olyan felhalmozott tudást, kulturális értéket, szellemi és épített örökséget őriz, amelyet meg kell óvni a jövő nemzedékek számára.

A mostani fórum négy alapvető összefüggésben kívánja elemezni a családi gazdaságok lehetőségeit. A családi gazdaságok szerepe a helyi és globális élelmezés-biztonság megteremtésében; a családi gazdálkodás és a fenntarthatóság három pillére – a társadalmi, környezeti és gazdasági szempontok összehangolása; továbbá a legfőbb kihívások és lehetőségek a mezőgazdasági beruházások számára a családi gazdálkodásban; valamint a nők és a fiatal gazdák szerepe a családi gazdálkodásban.

A világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják – mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az MTI-nek szerdán Budapesten.

A FAO főigazgatója a családi gazdaságok világfórumán arról is beszélt, hogy a családi gazdaságok az élelmiszertermelés mellett más területeken is sok árut állítanak elő, így például erdészeti és halászati cikkeket. Ezen termékek előállításánál is szerepet kapnak a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt márkák gépei.

Hangsúlyozta, hogy meg kell szüntetni az élelmiszerpazarlást, mert jelenleg a világon megtermelt élelmiszer 30 százaléka hulladékként végzi. Megjegyezte azt is: több pénzt kell az embereknél hagyni, hogy meg tudják vásárolni az élelmiszereket.

Fontos kérdésnek nevezte a világ élelmezési gondjainak megoldásában a fenntartható gazdálkodás feltételeinek biztosítását. José Graziano da Silva szerint e téren már tapasztalható előrelépés, de kulcskérdés, hogy sikerül-e a múlt század hatvanas éveihez hasonlóan végrehajtani egy újabb “zöld forradalmat”.

Ha a gazdák többet termelnek szükség lehet gépeik sűrűbb karbantartására. Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek esetében a Lucrus Hungária Kft teljeskörű alkatrészellátást biztosít.