Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Betakarították a kalászosokat Komárom-Esztergom megyében

2014. augusztus 7.

Betakarították a kalászosokat Komárom-Esztergom megyében

Szinte az összes kalászost betakarították Komárom-Esztergom megyében, a búza termésátlaga jónak mondható, az árpáé átlagos – mondta a megyei agrárkamara igazgatója szerdán az MTI-nek. A munkák során Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, és Fendt traktorokat is bevetettek a gazdák.

Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint a búza 25 ezer hektáros vetésterületének 99 százalékáról már learatták a termést, az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, jónak mondható. A 4433 hektáron vetett őszi árpát teljes mértékben betakarították, 4,7 tonnás hektáronkénti átlaggal.

Az agrárkamara tapasztalatai szerint a gazdálkodók (Deutz-Fahr, Same, Lamborghini, Hürimann és Fendt tulajdonsok is) egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az 8-10 tonnás termést ad hektáronként és a tonnánkénti 43 ezer forintos felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól.

A nagyobb, egybefüggő termőterületeken mindenütt megtörtént az aratás, a dombosabb, völgyekkel szabdalt földek azonban nehezen száradnak ki – mondta. Hozzátette, a sok csapadék miatt Tata, Tardos, Tarján térségében még találhatók lábon álló táblák.

A gazdák a 2000 hektáron vetett tritikálé 80 százalékát takarították be, befejeződött a 3000 hektáros vetésterületű repce, a 600 hektáros magborsó betakarítása is. Tavaszi árpából és zabból néhány száz hektáron van még a földeken a termés. A betakarítás során feltűnnek majd Deutz-Fahr, Same, Hürlimann, Lamborghini és Fendt gépek is a mezőkön.

A kukorica és a napraforgó várhatóan jó termésátlagot produkál, a napraforgó aratása az esőzések miatt a szokásosnál 1-2 héttel később kezdődhet meg – tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója.

Tudta?

A kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé a perjefélék családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény. Két méter magasra is megnő, csöves szemtermést hoz. Amerikában őshonos, Európába a gyarmatosítással került. Onnan a 16. században a spanyol, portugál kereskedők vitték, terjesztették el Ázsiába, Afrikába. A hollandok, angolok kezdték termeszteni később Ausztráliában. Ma a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.

Gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorokhoz. A Lucrus Hungária Kft emellett teljeskörűen javítja az említett gépeket.

Forrás: MTI, Wikipédia