Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Erős közepes termés várható az őszi búzából

2014. június 4.

Őszi búzából erős közepes termés várható Magyarországon, az árak emelkedésére nem lehet számítani – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden Szegeden.

Az Európai Unióban a becslések szerint az elmúlt hat év legmagasabb, 137,5 millió tonnás búzatermését takaríthatják be idén – mondta a szakember az alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóján. Ez a prognózis igaz lehet azokra a területekre is, ahol Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorok dolgoznak.

Az elnök szerint a belpiacon túl nagy problémát nem jelenthet az Ukrajna számára engedélyezett behozatali kvóta. Az ukrán gabonatermő területek nagy része a Fekete-tenger mellett található, így várhatóan tengeri úton szállítják ki a terményt. A hagyományos magyar exportpiacok közül a mediterrán térségben azonban túlkínálat alakulhat ki – tette hozzá.

Győrffy Balázs elmondta, hogy a téli enyhe időjárás segítette a kártevők áttelelését, ezért komoly figyelmet kellett fordítani a védekezésre. Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorok tulajdonosainak is gondot kell erre fordítaniuk.

Megjegyezte, hogy Magyarországon mindössze 100 ezer hektár öntözött terület van, ennek érdemi – a falugazdász-hálózat felmérése szerint – ötszörös növelésére lenne igény.

A szakember szerint ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, a bürokratikus terhek csökkentésével a terület nagysága megduplázható lenne, hiszen 200 ezer hektárra van öntözési engedélye a gazdálkodóknak (Lamborghini, Deutz és Same tulajdonosok is vannak közöttük. Emellett azonban jelentős beruházásokra is szükség lenne, melyekre komoly uniós források állnak rendelkezésre.

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója előadásában kifejtette, idén a tavalyi globális rekord búzatermésnél kisebb mennyiség várható, a jelentős tartalékok miatt az 1-2 százalékos csökkenés azonban nem eredményezi az árak emelkedését, csakúgy mint a kukorica, a napraforgó és a repce esetében. A szakember szerint középtávon azonban a gabonafélék és az olajos magvak iránti kereslet jelentősen növekedni fog. Jó híre ez a gazdálkodóknak, azoknak is akik, Deutz-Fahr, Lamborghini, Same géppel dolgoznak.

A búza (Triticum) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség, mely a búzafajok és fajták változatos éghajlati igénye és jó alkalmazkodóképessége, miatt széles körben elterjedt.

A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

A Lucrus Hungária Kft gyári alkatrészeket kínál Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépekhez raktárról. Keressen minket.