Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Gyengébb szőlőtermés a szekszárdi borvidéken

2014. szeptember 23.

Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak az idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a termelők. A földeken Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok is feltűnnek.

Az MTI-nek nyilatkozó borászok szerint a rosszabb termést elsősorban az esős időjárás és a nyáron is fellépő lisztharmatfertőzés okozta.

Módos Ernő borász, az Alisca Borrend nagymestere elmondta: a korai, már leszüretelt rizlingszilváni, csabagyöngye az elvárt mennyiségű és minőségű volt, a többi fajtáról azonban ezt nem lehet elmondani, a botritis fertőzés a chardonnay-t, az olaszrizlinget is megtizedelte. A kék szőlők között az oportót alacsony mustfokkal szüretelték, a kadarkát viszont több gazdálkodó nem is szedte le, olyan rossz minőségű volt a termés a szeptemberi esők miatt.

A 2500 hektáros borvidék legnagyobb részén, 630 hektáron termő kékfrankos mustfoka a tavalyi 20,5-es, 21-es értékhez képest jó, ha a 18-at eléri, és a szokásos hektáronkénti százmázsás termés helyett 60-70 mázsa szőlő várható egy hektáron – tette hozzá.

Elmondása szerint a legnagyobb terméskiesést a kisebb termelők szenvedték el, a nagyobb, gépesített gazdaságoknak több lehetőségük volt a védekezésre. A munkák során használhattak Deutz-Fahr, Same, Lamborghini, Hürlimann és Fendt traktorokat is.

A borász véleménye szerint az idei évjáratú borokat inkább kommerszebb tételekkel házasítják majd a borászatok. Sokan rozét készítenek az idei szőlőből, ami “menekülő útvonal” számukra. Idei rozé biztosan lesz a polcokon, nagy vörösbor legfeljebb az októberi szüretelésű cabernet-fajtákból készülhet – jegyezte meg.

Ferenc Vilmos borász, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke arról számolt be, hogy jellemzően 20-30 százalékkal kisebb mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a borvidéken, ahol az alacsony mustfok mellett a szőlő viszonylag magas savtartalma is gondot jelent.

Közlése szerint a tavalyi 130-140 forinttal szemben most a gyengébb minőség miatt 80-90 forintot kínálnak egy kilogramm szőlőért. Hozzátette: a 2013-as, magasabb szőlőárak miatt sok borászat importált olcsó olasz bort, ami növeli az óborkészletet. Ezek szállításánál is bevethetők a Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini, Fendt gépek.

Nagy István, az 1300 hektáros ültetvényen működő bátaszéki hegyközség elnöke arról tájékoztatott, hogy a merlot-ból 80, a kékfrankosból 90 mázsás termésre számítanak. A kékfrankos kilogrammjáért a tavalyi 120 forint helyett az idén 95 forintot kínálnak a feldolgozók. Az elnök szerint a hegyközségi területen csak két-három borászatnak van jelentősebb átmenő készlete.

Tudta?

A szőlő a szőlőfélék családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el és levelük általában tenyeresen összetett. Magyarország területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt, a honfoglaló magyarok az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg és tápanyagban gazdag a talaj.

A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A tőkéből hajtanak ki a vesszők, melyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik.

Gondozása, termesztése során számos gazda használ Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt traktort. Ezek alkatrészeit megtalálja Lucrus Hungária Kft kínálatában.

Forrás: MTI