Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Indul a napraforgó betakarítása Békésben

2014. augusztus 29.

Indul a napraforgó betakarítása Békés megyében. A növényállomány kezelése érésgyorsítóval a legtöbb helyen befejeződött, a növény betakarítása a jövő héten elkezdődik – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t. A betakarítás során számos helyen használnak Same, Lamborghini, vagy Hürliman, illetve Fendt traktorokat.

Barabás Béla elmondta: idén hetvenezer hektár a napraforgó vetésterülete Békés megyében, a növényállomány döntő hányada olajnapraforgó.

Az előzetes felmérések szerint a termés mennyisége és minősége alapján jók a terméskilátások. Hozzátette: a napraforgó tonnánkénti piaci ára 10-15 százalékkal elmarad a tavalyitól, a termelők (Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt tulajdonosok is) 80-85 ezer forintért tudják értékesíteni.

A mezei pocok fertőzés a napraforgót nem érinti olyan mértékben mint az őszi búzát. A megye különböző részein, a gyengébb növényállományban észlelhető inkább kártétel. A korszerű agrotechnológia alkalmazásával termelt napraforgó táblákban kiegyenlített a növényállomány, a jó évekhez hasonló lesz a hektáronkénti terméshozam – tette hozzá a szövetség titkára.

Békés megyében 375 ezer hektár a szántóföld nagysága, a területnek több mint a húsz százalékán termelnek napraforgót. A munkálatok során a gazdák használják traktorjaikat, köztük Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok.

Tudta?

A napraforgó (Helianthus annuus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

Egyéves, meleg- és fényigényes, nem fagytűrő. A szárazságot meglehetősen jól tűri, de nagy termésekhez kedvező eloszlású és mennyiségű csapadékot igényel. Növekedése kezdetén teljes vízigényének kevesebb mint ötödével beéri, a tányérkezdemény kialakulásától a virágzás idejéig ez 40–45 %-ra emelkedik, az olajképződéskor pedig néhány százaléknyit csökken. Ha ezek az időszakok csapadékhiányosak, a magokban kevesebb lesz az olaj.

Napraforgó termelők és más ágazatban dolgozók is találnak számukra megfelelő alkatrészt Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt traktorokhoz a Lucrus Hungária Kft. kínálatában.