Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Július elsejétől bírságolnak a parlagfű miatt

2014. június 30.

Július elsejétől bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira – jelentette be Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese pénteken, Budapesten.

A földterületek tulajdonosai vagy használói (Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fent tulajdonsok is) 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra is számíthatnak, elsősorban a terület nagyságától függően. Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós, vagy annál fejlettebb állapotban van.

Parlagfüves területről bejelentést lehet tenni a Nébih online és mobiltelefonon is elérhető parlagfű-bejelentő rendszerén keresztül.

A földhivatal szabálysértés esetén jegyzőkönyvet állít ki és elküldi a Nébihnek, amely kényszerkaszálást rendel el és egyúttal meghatározza a bírság összegét is – mondta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese.

Hangsúlyozta: amennyiben a tulajdonos (Lehet az Lamborghini, Same, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt tulajdonos) a határozat kézhez vétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége őt fogja terhelni. A Nébih tapasztalatai alapján a tulajdonosok túlnyomó többsége nem várja meg a költségesebb hatósági intézkedést és lekaszálja az érintett területet – tette hozzá.

Az önként be nem fizetett bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be. Tavaly összesen 5600 hektár külterületet mértek fel; a mulasztások miatt 3000 eljárás indult és 130 millió forint bírságot szabott ki a Nébih – mondta Jordán László.

Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás. Nagyobb területen a kaszálást érdemes géppel végezni, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokra és lehet megfelelő eszközt rögzíteni.

Tudta?

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) kétszikű, 20–140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves növény. Központi egyenes, tompa négy élű szárral rendelkezik, amelynek sűrű oldalhajtásai vannak. A talajhoz közeli néhány cm-es részen 2-3 elágazása is lehetséges. Magassága változatos, a kifejlett növény zárt és magas növénykultúrában, kukorica- vagy napraforgótáblákban a 150 cm magasságot is elérheti.

Levelei 1 vagy 2-szeresen szárnyasan szeldeltek, kétoldalt sűrűn szőrözöttek. A szőrök a levél fonákján hosszabbak. A levél színe sötétzöld, fonákja szürkészöld. A sárga színű 4–5 mm-es porzós fészkek a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek. A fészkek 10-15 virágot tartalmaznak. Virágpora súlyos allergiát okoz. A termős virágok a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatóak. Termése 2–4 mm hosszú, szürke, szív alakú.

Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok aránya a növényzet sűrűsége szerint változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. Igénytelen. Nagy növekedési, szaporodási erélye révén könnyen felülkerekedik más növényeken.

Gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz teljeskörűen. A Lucrus Hungária KFT-nél elérhetők motoralkatrészek, karosszériaelemek, hajtásalkatrészek, szűrők stb.