Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Két hét múlva indul a dinnyeszezon

2013. július 3.

Július közepétől extra lédús első osztályú magyar gyümölcsöt találnak a piacon és az üzletekben, két hét múlva indul a dinnyeszezon – hangzott el a Medgyesegyházán a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szezonnyitó ülését követő sajtótájékoztatón.

A szezon két hetet csúszik a késői kitavaszodás és a csapadékosabb időjárás miatt. Az előzetes becslések szerint a termés 90 százaléka lesz első osztályú, a maradék tíz százalék másodosztályúként kerül az üzletekbe – mondta Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar dinnye a tavalyi évhez hasonlóan a jogszabályban előírt szigorú minőségi paraméterek alapján kerül az üzletekbe és az osztályba sorolásnál a küllemi előírások mellett kiemelt szempont a gyümölcs cukortartalma.

Hozzátette: a dinnyeágazat szereplői a Vidékfejlesztési Minisztériumban csütörtökön találkoznak a nemzetközi áruházláncok képviselőivel, ahol a termelők (Deutz-Fahr és Lamborghini traktort használók is) a tavalyi évhez hasonlóan egyezségre törekszenek annak érdekében, hogy a nagy áruházláncok a tömegáruknál alkalmazott akciók helyett ismerjék el a felvásárlási árakban a minőségi, első osztályú szántóföldi gyümölcs előállítási költségeit, ami hektáronkénti 1,5-1,6 millió forint.

Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere sikeresnek nevezte az ágazati szereplők összefogását 2012-ben. Elmondta: tavaly volt az első év, amikor a termelők nem panaszkodtak a dinnye minősítésére és az átvételi árra. A minisztérium szakmai segítsége és a dinnye hatásos reklámkampánya nagy segítség volt az értékesítésben. A hazai dinnyefogyasztás 2012-ben kétszerese nőtt az előző évvel összehasonlítva.

A termés hatvan százalékát, mintegy 120 ezer tonna gyümölcsöt itthon fogyasztottunk el. A termelők 2012-ben kilogrammonként átlagosan 38-40-45 forint közötti árat kaptak a gyümölcsért. Az árban a kereskedők elismerték a minőségi dinnye előállítás költségét, ami hektáronként 1,5 -1,6 millió forint és mintegy tíz százalék körüli nyereséget.

A dinnyetermés 2013-ban várhatóan meghaladja a 250 ezer tonnát, 25 százalékkal lesz több, mint 2012-ben – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruit VeB elnöke.

A dinnyéről:

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Formája gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos, húsának színe piros vagy sárga.

Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.
Jellemzése

Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségeben, a gyomor-és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. Ugyanakkor nem elhanyagolható a benne lévő víztartalom sem. Napjainkban a biológiailag tiszta víz egyre fontosabb az emberi szervezet számára. Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét.

Forrás: MTI, Wikipédia

Deutz-Fahr alkatrészek teljeskörűen a Lucrus Hungária Kft-től. Cégünk a Deutz-Fahr mellett Lamborghini, Same, Hürlimann és Fendt gépekhez is kínál alkatrészeket.