Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kevesebb a búza idén

2017. szeptember 26.

Idén 8,7 százalékkal kevesebb, 7,2 millió tonna kalászos gabona termett a tavalyinál 10 százalékkal kisebb területen – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A termesztésük során, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr

wheat_buzaA termésátlagok a zabon és a tritikálén kívül felülmúlták az előző évi értékeket. A búza termésátlaga mindössze 10 kilogrammal maradt el eddigi rekordhozamától. Az árpa hozama kiemelkedő volt, hektáronként 5270 kilogramm termett.

A legjelentősebb kalászos gabona a búza, amely az összes kalászos gabonatermés 73 százalékát adta 2017-ben, tavaly ez az arány 71 százalék volt. Búzából 2017-ben az egy évvel korábbinál 7,9 százalékkal kisebb területről 6,5 százalékkal kevesebb termést takarítottak be; a termésátlag hektáronként 5440 kilogramm volt, 1988 óta a legmagasabb Magyarországon.

Mint a wikipédia kifejti, a gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak; egyes fejlődő országokban a rizs, a búza vagy a kukorica adja szinte a teljes étrendet. A fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és változatosabb, de itt is alapvető.

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária KFT-nél.